Regulacje prawne dotyczące soków, nektarów
Podstawowym aktem prawnym Unii Europejskiej wprowadzającym przepisy dotyczące soków owocowych i nektarów jest dyrektywa Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r.
Aktem prawnym wykonującym powyższą dyrektywę jest rozporządzenie Ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych, które weszło w życie 12 lipca 2004 r. (DzU nr 177, 14.10.2003, poz. 1735). Poniżej przedstawiamy najważniejsze fragmenty tego aktu prawnego.
Soki owocowe, definicje
- Soki owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych, lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadającymi barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców, z których wyrób jest wytwarzany.
- Sok owocowy z owoców cytrusowych jest otrzymywany z owocni wewnętrznej. Jednakże sok z limonek można otrzymać z całego owocu.
- W przypadku soków otrzymywanych z owoców zawierających pestki, nasiona i skórkę, części lub składniki pestek, nasion i skórek nie mogą wchodzić w skład soku. Nie dotyczy to przypadków, w których części lub składników pestek, nasion i skórki nie można usunąć pomimo stosowania dobrych praktyk produkcyjnych.
- W produkcji soku owocowego jest dozwolone mieszanie soku owocowego z przecierem owocowym.
Podczas wytwarzania soków, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
- enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz.Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
- enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
- enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
- żelatynę spożywczą;
- taniny;
- bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
- żel krzemionkowy (forma koloidalna);
- węgiel drzewny;
- chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
- perlit,
- płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
- celulozę,
- nierozpuszczalny poliamid,
- poliwinylopolipyrolidon,
- polistyren;
- azot;
- białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu i ziemniaków używane do klarowania.
Nektary owocowe, definicja
Nektary owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz niesfermentowanymi, otrzymanymi przez dodanie wody z dodatkiem lub bez dodatku cukrów lub miodu do:
- soku owocowego,
- soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego,
- zagęszczonego soku owocowego,
- soku owocowego wyprodukowanego z użyciem ekstrakcji wodnej,
- soku owocowego w proszku,
- przecieru owocowego lub zagęszczonego przecieru owocowego,
- mieszaniny wyrobów wymienionych w pkt 1-6
- spełniającymi wymagania dotyczące minimalnej zawartości soków lub przecierów owocowych określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
Podczas wytwarzania nektarów owocowych można:
- dodawać cukry lub miód w ilości nie większej niż 20% wagowo w stosunku do wyrobu końcowego;
- zastąpić cukry całkowicie lub częściowo substancjami słodzącymi, zgodnie z rozporządzeniem nr 1333/2008 oraz mając na względzie przepisy rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.) - w przypadku wytwarzania nektarów owocowych bez dodatku cukrów lub o obniżonej wartości energetycznej.
Rodzaj nektaru owocowego | Minimalna zawartość soku lub przecieru w % obj. wyrobu końcowego |
---|---|
1 | 2 |
Część I. | |
marakuja (owoc passiflory) | 25 |
quito naranjillos (psianka lulo) (owoc lulo) | 25 |
czarne porzeczki | 25 |
białe porzeczki | 25 |
czerwone porzeczki | 25 |
agrest | 30 |
owoce rokitnika zwyczajnego | 25 |
owoce tarniny | 30 |
śliwki | 30 |
śliwki węgierki | 30 |
owoce jarzębiny | 30 |
owoce dzikiej róży | 40 |
wiśnie właściwe (kwaśne) | 35 |
inne odmiany wiśni | 40 |
czarne jagody | 40 |
owoce bzu czarnego | 50 |
maliny | 40 |
morele | 40 |
truskawki | 40 |
owoce morwy/jeżyny | 40 |
żurawiny | 30 |
owoce pigwy | 50 |
cytryny i limonki | 25 |
inne owoce tej grupy | 25 |
Część II. | |
mango | 25 |
banany | 25 |
guajawa (gujawa) | 25 |
papaja | 25 |
liczi | 25 |
acerola (azeroles) (nieśplik neapolitański) | 25 |
flaszowiec miękkociernisty (soursop) | 25 |
flaszowiec siatkowaty lub flaszowiec peruwiański (bullock's heart lub custard apple) | 25 |
flaszowiec łuskowaty (sugar apples) | 25 |
granaty | 25 |
owoce nerkowca | 25 |
śliwiec purpurowy (spanish plums) | 25 |
śliwiec (umbu) | 25 |
inne owoce tej grupy | 25 |
Część III. | |
jabłka | 50 |
gruszki | 50 |
brzoskwinie | 50 |
owoce cytrusowe oprócz cytryn i limonek | 50 |
ananasy | 50 |
pomidory | 50 |
inne owoce tej grupy | 50 |