Destiller

Agregat chłodzący (wytwornica wody lodowej, chiller), Quantor Pro

Producent:
Kod produktu: Quantor PRO 2
Wytwornica wody lodowej (Chiller) do chłodzenia wina, piwa, cydru, miodu pitnego w czasie fermentacji, zimnej stabilizacji, przechowywania. zobacz pełny opis
OPIS

Wytwornica wody lodowej (Chiller) do chłodzenia wina, piwa, cydru, miodu pitnego w czasie fermentacji, zimnej stabilizacji, przechowywania. Urządzenie oprócz funkcji chłodzenia posiada również możliwość podgrzewania nastawów na wino itd. 
 

CHARAKTERYSTYKA

  • Duży zakres możliwości w standardzie
  • Jednostka odwracalna - Pompa ciepła
  • Temperatura na wylocie do -10°C


APLIKACJE

  • Schłodzona fermentacja wina, piwa i innych napojów
  • Chłodzenie brzeczki
  • Zimna maceracja winowa i stabilizacja win
  • Podgrzewanie stabilizowanego wina lub przechowywanie wina w chłodni przed butelkowaniem
  • Ogrzewanie pomieszczeń hal i magazynów - z dodatkowymi klimakonwektorami


SZCZEGÓŁY TECHNICZNE

  • Urządzenie dostępne w piętnastu rozmiarach — od Q672 do Q2262 z jednym obiegiem chłodzenia, od Q1434 do Q2174 z dwoma obiegami chłodzenia. 
  • Wszystkie modele dostępne jako jednostki standardowe (tylko chłodzenie) lub jednostki odwracalne (chłodzenie i grzanie)
  • Wydajność chłodnicza: 66,7 - 225,3 kW
  • Czynnik chłodniczy: R410A
  • Podłączenie elektryczne: 400V/3Ph/50Hz


Quantor to seria agregatów wody lodowej chłodzonych powietrzem, która została opracowana specjalnie dla przemysłu napojów. Jest to rozwiązanie szyte na miarę dla producentów potrzebujących schładzać (lub też podgrzewać) i kontrolować temperaturę medium podczas procesu produkcyjnego, np. do maceracji na zimno, krystalizacji na zimno, kontroli fermentacji, stabilizacji wina, chłodzenie zacieru w celu zatrzymania aktywności enzymów, chłodzenie do przechowywania i kondycjonowania piwa typu lager, szybkie schładzanie drinków i syropów w wymiennikach ciepła (możliwe obniżenie temperatury glikolu do -10°C w zależności od warunków otoczenia). Odwracalne urządzenia grzewcze mogą podgrzać przechowywane w chłodni wino przed butelkowaniem. Ogrzewanie pomieszczenia poprzez chłodzenie lub ogrzewanie powietrza jest również możliwe przy zastosowaniu dodatkowego wyposażenia wentylatorowego.

Jednostki o mocy od 67 kW do 226 kW to solidne jednostki podstawowe o długiej żywotności. Przeznaczone są do umieszczenia na zewnątrz, w temperaturze otoczenia od -10°C do +46°C.

Urządzenia standardowo wyposażone są w mocowania antywibracyjne, wyłączniki przepływowe, regulatory wysokiego i niskiego ciśnienia, filtr wody, mikroprocesor, wyłącznik główny (z możliwością blokady) i wiele innych funkcji. Oprócz tego, ta nowa seria jednostek Quantor jest również wyposażona w rury ze stali nierdzewnej (po stronie wody) oraz zoptymalizowaną konstrukcję skraplacza dla bardziej efektywnego przenoszenia ciepła.

 

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.