Beczka do fermentacji lub dojrzewania wina białego wykonana z dębu francuskiego, dekle zaś z drewna akacji.
Beczki modelu Fraîcheur przeznaczone są do win białych, które winiarz stara się wyrazić specyfikę odmiany winorośli, przy jednoczesnym poszanowaniu świeżości i kwiatowości wina.
Główne zalecane odmiany winogron: Chardonnay, Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle, Marsanne, Roussanne, Viognier, Verdejo, Pinot gris,Riesling, Petit i Gros Manseng.
Profil beczki Fraîcheur:
- Struktura: Zachowuje elegancki i żywy charakter wina,
- Aromat: Lekkie nuty limonki, kwiatów, świeże i subtelne aromaty.
Zastosowanie beczki
Fermentacja alkoholowa: Zalecana w beczkach, całkowita lub częściowa, w zależności od praktyk piwnicznych.
Zalecany czas dojrzewania w beczce: 5 do 8 miesięcy na osadzie po fermentacji.
Obciąg: bez obciagów pośrednich, tylko jeden obciąg końcowy.
Odradzamy przeprowadzanie obciągów wina w okresie dojrzewania wina w beczce. Może to spowodować przedwczesne utlenianie wina z powodu nagłego dopływu tlenu i utraty osadu, który pełni rolę ochronną. Byłoby to sprzeczne z celem enologicznym, jakim jest zachowanie świeżości i specyfiki wina.
TECHNICAL CHARACTERISTICS:
ORIGIN