Destiller

BENTOTEST® 250 ml do białych win

Producent:
Dostępność: Wysyłka w ciągu 24 h
Na magazynie: 2 szt
Wodny roztwór zawierający molibden w rozcieńczonym kwasie solnym. Służy do określenia optymalnej dawki bentonitu w celu zobacz pełny opis
Cena brutto: 618
Cena netto: 502
OPIS

Wodny roztwór zawierający molibden w rozcieńczonym kwasie solnym. Służy do określenia optymalnej dawki bentonitu w celu klaryfikacji wina.

Do probówki odmierzamy 10 ml klarownego wina (wstępnie przefiltrowanego). Następnie dodać 1 ml Bentotestu. Wymieszaj i odstaw w temperaturze 18-22 stopni na 5-10 minut.

W skład zestawu wchodzi: 

  • 250 ml preparatu
  • obudowa małego filtru okrągłego
  • okrągłe wkłady filtracyjne - Filtr okrągły 3,5 cm (opakowanie 25 szt.). 
     

Preparat szczególnie polecany do silnie odkwaszonych win białych i lekkich win czerwonych. 


Szybkie określenie ilości potrzebnego bentonitu, do wina i soków. 

Aby dowiedzieć się, czy klarowanie bentonitem jest konieczne w przypadku badanego napoju, przeprowadza się następujący wstępny test:

1 część odczynnika BENTOTEST® dodaje się do 10 części przefiltrowanego wina (w temperaturze pokojowej!). W praktyce najłatwiej jest zacząć od całkowitej ilości napoju w kolbie (około
50 cm3, ml) i dodać około 5 cm3, ml odczynnika BENTOTEST®.

W winach wymagających obróbki bentonitowej napój staje się mętny. Przy odrobinie praktyki ilość potrzebnego bentonitu można wywnioskować ze stopnia zmętnienia. Jeśli przy bezbarwnym odczynniku BENTOTEST® użytkownik ma trudności z rozpoznaniem lekkiego zmętnienia, odczynnik BENTOTEST® żółty może być najlepszym wyborem. Jakiekolwiek zielone zabarwienie, które może pojawić się podczas reakcji, nie ma znaczenia. Ułatwia nawet rozpoznanie lekkiego zmętnienia. 

Zasada jest następująca:

  • Lekkie zmętnienie: 50 do 100 g bentonitu na hektolitr wina
  • Średnie zmętnienie: 100 do 250 g bentonitu na hektolitr wina
  • Ekstremalne zmętnienie: 250 do 400 g bentonitu na hektolitr wina


Aby określić dokładną ilość bentonitu, należy przeprowadzić eksperymenty klarowania w następujący sposób.
Wstępny eksperyment klarowania:
1) Wlej wono do kolby BENTOTEST® do oznaczenia O.
2) Odmierz dokładnie do oznaczenia O za pomocą pipety.
3) Energicznie wstrząśnij butelką z zawiesiną bentonitu (żółta etykieta).
4) Dodaj dobrze wymieszaną zawiesinę bentonitu do napoju w kolbie w ilości oszacowanej we wstępnym teście.
5) Zamknij kolbę, przykładając do niej kciuk i potrząsaj przez 2-3 minuty.
6) Następnie przefiltruj przez specjalne filtry składane BENTOTEST® w kolbie Erlenmeyera.
7) Dodaj 1 część odczynnika BENTOTEST® do 10 części przefiltrowanego wina.

Wino jest wolne od białka, gdy nie pojawia się zmętnienie.
Ilość potrzebnego bentonitu można uzyskać najdokładniej, przeprowadzając 3 eksperymenty klarowania dla każdego wina lub soku owocowego z rosnącymi ilościami bentonitu i obserwując ilość, która sprawia, że ​​napój jest wolny od białka. Należy podkreślić, że używana zawiesina bentonitu powinna zawsze pochodzić z bentonitu stosowanego w winiarniach.

Informacje poodawane na naszej stronie maja  na celu udzielanie porad zgodnie z naszą najlepszą wiedzą. Jednak ich treść nie jest prawnie wiążąca.

 

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.