Wodny roztwór zawierający molibden w rozcieńczonym kwasie solnym. Służy do określenia optymalnej dawki bentonitu w celu klaryfikacji wina.
Do probówki odmierzamy 10 ml klarownego wina (wstępnie przefiltrowanego). Następnie dodać 1 ml Bentotestu. Wymieszaj i odstaw w temperaturze 18-22 stopni na 5-10 minut.
W skład zestawu wchodzi:
- 250 ml preparatu
- obudowa małego filtru okrągłego
- okrągłe wkłady filtracyjne - Filtr okrągły 3,5 cm (opakowanie 25 szt.).
Preparat szczególnie polecany do silnie odkwaszonych win białych i lekkich win czerwonych.
Szybkie określenie ilości potrzebnego bentonitu, do wina i soków.
Aby dowiedzieć się, czy klarowanie bentonitem jest konieczne w przypadku badanego napoju, przeprowadza się następujący wstępny test:
1 część odczynnika BENTOTEST® dodaje się do 10 części przefiltrowanego wina (w temperaturze pokojowej!). W praktyce najłatwiej jest zacząć od całkowitej ilości napoju w kolbie (około
50 cm3, ml) i dodać około 5 cm3, ml odczynnika BENTOTEST®.
W winach wymagających obróbki bentonitowej napój staje się mętny. Przy odrobinie praktyki ilość potrzebnego bentonitu można wywnioskować ze stopnia zmętnienia. Jeśli przy bezbarwnym odczynniku BENTOTEST® użytkownik ma trudności z rozpoznaniem lekkiego zmętnienia, odczynnik BENTOTEST® żółty może być najlepszym wyborem. Jakiekolwiek zielone zabarwienie, które może pojawić się podczas reakcji, nie ma znaczenia. Ułatwia nawet rozpoznanie lekkiego zmętnienia.
Zasada jest następująca:
- Lekkie zmętnienie: 50 do 100 g bentonitu na hektolitr wina
- Średnie zmętnienie: 100 do 250 g bentonitu na hektolitr wina
- Ekstremalne zmętnienie: 250 do 400 g bentonitu na hektolitr wina
Aby określić dokładną ilość bentonitu, należy przeprowadzić eksperymenty klarowania w następujący sposób.
Wstępny eksperyment klarowania:
1) Wlej wono do kolby BENTOTEST® do oznaczenia O.
2) Odmierz dokładnie do oznaczenia O za pomocą pipety.
3) Energicznie wstrząśnij butelką z zawiesiną bentonitu (żółta etykieta).
4) Dodaj dobrze wymieszaną zawiesinę bentonitu do napoju w kolbie w ilości oszacowanej we wstępnym teście.
5) Zamknij kolbę, przykładając do niej kciuk i potrząsaj przez 2-3 minuty.
6) Następnie przefiltruj przez specjalne filtry składane BENTOTEST® w kolbie Erlenmeyera.
7) Dodaj 1 część odczynnika BENTOTEST® do 10 części przefiltrowanego wina.
Wino jest wolne od białka, gdy nie pojawia się zmętnienie.
Ilość potrzebnego bentonitu można uzyskać najdokładniej, przeprowadzając 3 eksperymenty klarowania dla każdego wina lub soku owocowego z rosnącymi ilościami bentonitu i obserwując ilość, która sprawia, że napój jest wolny od białka. Należy podkreślić, że używana zawiesina bentonitu powinna zawsze pochodzić z bentonitu stosowanego w winiarniach.
Informacje poodawane na naszej stronie maja na celu udzielanie porad zgodnie z naszą najlepszą wiedzą. Jednak ich treść nie jest prawnie wiążąca.





W skład zestawu wchodzą: 3 plastikowe zbiorniki, 2 kolby Bentotestowe, 1 pipeta, 1 plastikowa zlewka miarowa, 3
