Łatwa produkcja octu najwyższej jakości w ciągu kilku dni z wykorzystaniem najnowszych technologii.
Dzięki prezentowanemu urządzeniu produkcja octu jest bardzo prosta i w pełni automatyczna. Proces produkcji przebiega w bioreaktorze (generatorze octu, fermentorze), w którym zapewnione jest ciągłe napowietrzanie brzeczki oraz kontrola temperatury. Do produkcji wyśmienitego octu możemy użyć wina, moszczów owocowych, w szczególności jabłkowego oraz piwa gorszego gatunku. Ocet powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu.
Rozróżniamy ocet spirytusowy - powstający w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia), oraz ocet winny - powstający w wyniku fermentacji wina. Ocet winny – w zależności od tego, z jakiego powstał wina – może być biały lub czerwony. Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosuje się octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek.
Zalety urządzenia:
- Fermentacja odbywa się w ciągu bardzo krótkiego czasu,
- Wykonane w całości ze stali nierdzewnej,
- Kontrola temperatury, wymiennik ciepła w kształcie wężownicy,
- Bardzo wydajny areator brzeczki,
- Dostępne pojemności: 50, 100, 300 oraz 600 litrów.
Fermentory, bioreaktory SF50 / SF100 / SF300 / SF600 do produkcji octów najwyższej jakości oraz zastosowań laboratoryjnych
Urządzenie przeznaczone jest do produkcji octu o kwasowości do 15%.
W zależności od pojemności zbiornika fermentor posiada następujące roczne wydajności (zakładając 10% kwasowości octu):
SF50 - do 8 000 litrów,
SF100 - do 16.000 litrów,
SF300 - do 47.000 litrów,
SF600 - do 94.000 litrów.
Półokresowy proces produkcji octu owocowego / alkoholowego to proces fermentacji podczas którego 1/3 cieczy fermentowanej jest odprowadzana po osiągnięciu resztkowej zawartości alkoholu ~ 0,3% i zastępowana kolejną porcją wina, moszczu.
Stężenie alkoholu może być mierzone online przez system on-line ALCOCONTROL (opcja dodatkowo płatna).
Chłodzenie:
Ponieważ fermentacja octwowa jest procesem egzotermicznym, jednym z elementów procesu jest chłodzenie. Do prawidłowego działania urządzenia niezbędny jest wytwornica wody lodowej (chiller) o wydajności (mocy chłodniczej):
SF50 - 0,5 kW
SF100 - 0,9 kW
SF300 - 2,8 kW
SF600 - 4,7 kW
Uwaga: Chiller nie wchodzi w zakres dostawy.
Materiał wykonania zbiornika: stal nierdzewna AISI 304
Wymiary:
SF50
Średnica: 340 mm
Wysokość: około. 1070 mm
Pojemność robocza: 50 litrów
Pojemność całkowita: 70 litrów
SF100:
Średnica: 430 mm
Wysokość: około. 1.310 mm
Pojemność robocza: 100 litrów
Pojemność całkowita: 140 litrów
SF300:
Średnica: 640 mm
Wysokość: około. 1.840 mm
Pojemność robocza : 300 litrów
Pojemność całkowita: 430 litrów
SF600:
Średnica: 850 mm
Wysokość: około. 2000 mm
Pojemność robocza: 600 litrów
Pojemność całkowita: 860 litrów
Wężownica chłodząca: materiał ze stali nierdzewnej AISI 316Ti / AISI 316L.
Maksymalna temperatura wody chłodzącej na wejściu do fermentora max. 15 ° C.
Aerator o wysokiej wydajności
Transfer i dystrybucja tlenu są najważniejszymi czynnikami w procesie fermentacji octu. Intensywne wymieszanie powietrza, alkoholu, wody i składników odżywczych oraz równomierne rozprowadzenie tej mieszanki w całej objętości roboczej fermentora to podstawowe zasady nowoczesnej i wydajnej produkcji octu. Dopływ i dystrybucja tlenu opiera się na starannie zaprojektowanej architekturze aeratora, składającej się z hydrodynamicznie zoptymalizowanej budowy wirnika. Celem jest wprowadzenie jak największej ilości małych pęcherzyków powietrza do fermentora, a tym samym doprowadzenie do perfekcji napowietrzania oraz równomiernego rozprowadzenia mieszanki.
Moc silnika areatora:
SF50 / SF100: 0,18 kW, 1450 obr / min
SF300: 0,38 kW, 1450 obr / min
SF600: 0,75 kW, 1450 obr / min
Aparatura kontrolno-pomiarowa fermentora - szafka sterownicza ze stali nierdzewnej ze sterownikiem PLC SIEMENS, panelem dotykowym i oprogramowaniem CETO-SEMI do procesu Semi-Batch. Obsługa oprogramowania poza pomocą panelu dotykowego jest kompleksowa i prosta, dzięki czemu można ją skutecznie opanować w bardzo krótkim czasie.
W czasie pracy fermentora na panelu PLC wyświetlane są informacje:
Temperatura
stężenie alkoholu (z ALCOCONTROL)
Poziom napełnienia
Status procesu (faza fermentacji)
Szybkość rozkładu alkoholu (alkohol% / h z ALCOCONTROL)
Następujące funkcje są kontrolowane przez PLC:
Kontrola temperatury
Cykl fermentacji
Komunikaty o błędach
W pełni zautomatyzowana kontrola procesu fermentacji octowej w połączeniu wyłącznie z systemem Alcocontrol.
- Do nalewania wina
- Do nalewania destylatów alkoholowych
- Do nalewania oleju

- 100 litrów (PZ 100 A4)
- 150 litrów (PZ 150 A5)
- 200 litrów (PZ 200 A5)
- 320 litrów (PZ 320 A6)
- 400 litrów (PZ 400 A6)
- 520 litrów (PZ 520 A7)
- 620 litrów (PZ 620 A8)
- 900 litrów (PZ 900 A10)
- 1100 litrów (PZ 1100 A10)
- 1500 litrów (PZ 1500 A11)
- 2000 litrów (PZ 2000 A11)

