Innowacyjny i opatentowany proces tłoczenia Bucher Vaslin w kontrolowanej atmosferze azotu gwarantuje tłoczenie winogron bez kontaktu z tlenem. Dzieje się tak dzięki ciągłej pracy w osłonie gazów obojetnych. Dodatkowo proces ten działa w zamkniętej pętli. Zużyty gaz jest poddawany recyklingowi poza pomocą elastycznego pojemnika, balonu, dzięki czemu może służyć kilka razy. Ograniczenie kosztów gazów jest znaczące. Proces jest całkowicie automatyczny.
Tłoczenie winogron w osłonie gazów obojętnych z wykorzystaniem systemu Inertys ma kluczowe znaczenie w produkcji wysokiej jakości win białych i różowych przede wszystklim w kontekście ochrony owoców i świeżego moszczu przed nadmierną oxydacją. Kontakt z tlenem skutkuję: znaczną redukcją aromatów oraz brązowieniem moszczu (świeżego soku) przez utlenianie polifenoli.
Bucher Inertys jest dostępny dla następujących pras:
• Bucher XPlus 22 do 80
• Bucher XPert 100 do 450










- XPRO 5
- XPRO 8
- XPRO 15
