OPIS
Organiczny krystaliczny cukier winogronowy - Organiczny rektyfikowany stały skoncentrowany cukier z moszczu winogron* Reprezentuje kompleks cukrowy naturalnie występujący w moszczu winogronowym, składający się z glukozy (ok. 50%) i fruktozy (ok. 50%).
Słodycz
Połączenie dwóch krystalicznych cukrów (dekstrozy i fruktozy) pozwala uzyskać idealny profil słodyczy, o sile słodzenia porównywalnej do sacharozy (POD = 100%)
Kolor
Reakcja Maillarda – karmelizacja
Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie
Moc przeciw zamarzaniu
Obniża temperaturę zamarzania
PAC = 1,9
Indeks glikemiczny (GI)
Średnio-niski (IG = 49)
Główne funkcje
Wysoka higroskopijność i działanie nawilżające
Poprawia strukturę i działa antykrystalizująco
Synergia pomiędzy właściwościami utrzymującymi wilgoć fruktozy i właściwościami redukującymi dekstrozy.
Połączona funkcja energetyczna pomiędzy dekstrozą (bezpośrednie źródło energii) i fruktozą (źródło energii o wolniejszym uwalnianiu)
1 kg produktu (objętość = 0,66 litra) wytwarza 0,5943 litra alkoholu → 1,68 kg produktu zwiększa 100 litrów wina o 1% zawartość alkoholu.
Zastosowanie we wtórnej fermentacji: aby zwiększyć zawartość 1 atm (~1 l CO2/l) w 1 litrze wina, potrzebne są 4 g produktu.
* Produkt może być stosowany jako składnik organiczny w przemyśle spożywczym, jak wyraźnie wskazano w okólniku MIPAAF z dnia 6 czerwca 2012 r. (dotyczącym stosowania żywic jonowymiennych w rolnictwie ekologicznym), który stwierdza, że „organiczne produkty winiarskie (w tym rektyfikowane zagęszczone moszcze lub „cukier winogronowy”), wyprodukowane zgodnie z przepisami rozporządzeń 889/08 i 203/2012, jeżeli są wykorzystywane jako składniki w innych procesach, należy je uważać za produkty ekologiczne”.