Destiller

Cukier gronowy krystaliczny

Producent:
Organiczny krystaliczny cukier winogronowy - Organiczny rektyfikowany stały skoncentrowany cukier z moszczu winogron* Reprezentuje zobacz pełny opis
OPIS
Organiczny krystaliczny cukier winogronowy - Organiczny rektyfikowany stały skoncentrowany cukier z moszczu winogron* Reprezentuje kompleks cukrowy naturalnie występujący w moszczu winogronowym, składający się z glukozy (ok. 50%) i fruktozy (ok. 50%).

Słodycz
Połączenie dwóch krystalicznych cukrów (dekstrozy i fruktozy) pozwala uzyskać idealny profil słodyczy, o sile słodzenia porównywalnej do sacharozy (POD = 100%)
 
Kolor
Reakcja Maillarda – karmelizacja
 
Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie
 
Moc przeciw zamarzaniu
Obniża temperaturę zamarzania
PAC = 1,9
 
Indeks glikemiczny (GI)
Średnio-niski (IG = 49)
 
Główne funkcje
Wysoka higroskopijność i działanie nawilżające
Poprawia strukturę i działa antykrystalizująco
Synergia pomiędzy właściwościami utrzymującymi wilgoć fruktozy i właściwościami redukującymi dekstrozy.
Połączona funkcja energetyczna pomiędzy dekstrozą (bezpośrednie źródło energii) i fruktozą (źródło energii o wolniejszym uwalnianiu)
 
1 kg produktu (objętość = 0,66 litra) wytwarza 0,5943 litra alkoholu → 1,68 kg produktu zwiększa 100 litrów wina o 1% zawartość alkoholu.
Zastosowanie we wtórnej fermentacji: aby zwiększyć zawartość 1 atm (~1 l CO2/l) w 1 litrze wina, potrzebne są 4 g produktu.
 
* Produkt może być stosowany jako składnik organiczny w przemyśle spożywczym, jak wyraźnie wskazano w okólniku MIPAAF z dnia 6 czerwca 2012 r. (dotyczącym stosowania żywic jonowymiennych w rolnictwie ekologicznym), który stwierdza, że ​​„organiczne produkty winiarskie (w tym rektyfikowane zagęszczone moszcze lub „cukier winogronowy”), wyprodukowane zgodnie z przepisami rozporządzeń 889/08 i 203/2012, jeżeli są wykorzystywane jako składniki w innych procesach, należy je uważać za produkty ekologiczne”.
Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.