Drożdże gorzelnicze aktywne instant
Drożdże gorzelnicze aktywne, instant oferowane są w formie niepylącego mikrogranulatu. Przeznaczone są do fermentacji alkoholowej typowych zacierów gorzelniczych, zarówno w gorzelniach pracujących w technologii zacierania ciśnieniowego (proces Henze) jak i w technologii „zimnego zacieranie” zarówno w procesach ciągłych ( FSS) jak i okresowych. Wskazówki do stosowania drożdży: Temperatura optymalna nastawy: ok. 27oC zakres pracy do 39 - 40oC Odporność na działanie alkoholu do 12% vol. Dozowanie: 100 – 150 gr na 1000 l zacieru Stosowanie: Drożdże można stosować zarówno do bezpośredniej inokulacji zacierów jak i do propagacji. Przy stosowaniu bezpośrednim zalecane jest uwodnienie drożdży poprzez namoczenie ich w wodzie o temperaturze ok. 20 – 30oC w ciągu 30 minut. Pozwoli to na szybsze rozpoczęcie procesu fermentacji, co w konsekwencji przyspiesza spadek pH zacieru, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niepożądanej mikroflory. Drożdże można również stosować bezpośrednio do zacieru, w postaci suchej – należy wówczas starannie wymieszać drożdże z zawartością fermentora, unikając zwłaszcza osadzania się drożdży na ściankach fermentora ponad poziomem zacieru. Takie postępowanie jest szczególnie przydatne w sytuacji, gdy występuje konieczność szybkiej inokulacji zbiornika. Drożdże nadają się do prowadzenia intensywnej fermentacji w podwyższonej temperaturze. Należy wówczas starannie zadbać o właściwe mieszanie zawartości fermentora oraz chłodzenie zbiornika – aby uniknąć lokalnego podwyższenia temperatury ponad 40oC. Konieczne jest też stosowanie skalibrowanych termometrów. Ukwaszanie uwodnionych drożdży przed ich dodaniem do fermentora nie jest wskazane. Przy propagacji drożdży pierwsze 2-3 nastawy nie muszą być ukwaszane, pod warunkiem zachowania wysokich standardów higieny. Rekomenduje się zakończenie propagacji po ok. 10 – 14 dniach, sterylizację układu i rozpoczęcie kolejnej hodowli z nowej porcji suchych drożdży. Informacje dodatkowe. Drożdże mają postać jasnobeżowego mikrogranulatu, wykazują właściwości elektrostatyczne i przylegają do powierzchni z tworzyw sztucznych. Pakowane są w opakowania po 1 i 15 kg.
Przechowywanie: Drożdże gorzelnicze instant można przechowywać w temperaturze pokojowej, w oryginalnych i nieotwartych opakowaniach przez 12 miesięcy. Dla przechowywania długoterminowego sugeruje się zachowanie warunków chłodniczych – poniżej 12oC. Otwarte opakowanie należy szczelnie zamknąć (dostęp wilgoci z powietrza aktywuje drożdże, które w warunkach braku substancji odżywczych szybko giną). Pzechowywaie otwartego opakowania – w warunkach chłodniczych, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy jak najszybciej do końca zużyć otwarte opakowanie.