Drożdże Oenoferm Zweigelt F3
Drożdże przeznaczone do fermentacji czerwonych win z winogron Zweigelt, promujące charakter tej odmiany.
Opis produktu:
Oenoferm®Zweigelt to suszone drożdże wyizolowane w czystej kulturze od szczepów drożdży z instytutu Höhere Bundeslehranstalt Klosterneuburg (Federal Training Center Klosterneuburg). Oenoferm®Zweigelt to szczep LW 415-58 z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Drożdże wybrano specjalnie do fermentacji winogron odmiany Zweigelt, aby uzyskać sensoryczną pełnie owocową, charakterystyczną dla odmiany.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Zweigelt przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Drożdże Oenoferm®Zweigelt zostały wybrane w celu optymalnej fermentacji moszczu z odmiany
Zweigelt lub innych czerwonych win. Z Oenoferm®Zweigelt powstają wina o czystym smaku i aromacie, typowe dla odmiany winorośli. Aromat waha się w zakresie od owocowego do pełnego, mocnego z wiśniowym zapachem. W zależności od wyjściowych winogron, drożdże nadają się do wytwarzania młodych win, przyjemnych do picia z różnymi aromatami owoców pestkowych, na wina cuvée, lub też na wina dojrzewające w drewnianych beczkach, uzyskując solidną, żywą winifikację gwarantującą wina z wigorem i trwałością aromatu. Drożdże mają promujący wpływ na fermentację malolaktową.
Korzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej:
- dla win owocowych Zweigelt 25-28°C
- dla solidnych i bogatych win czerwonych 28-32°C.
Tolerancja na alkohol: do 14,5% obj.
Dawkowanie:
Dodanie 20-30 g Oenoferm®Zweigelt/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Zweigelt uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.
Tannivin® Multi to nowa, botaniczna tanina enologiczna o wysokiej czystości. Produkt stanowi
![Taniny, Tannivin® Multi](/cache/files/1448355100/tannivin-multi_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Tannivin® Grape to nowa, wysoce wyrafinowana tanina produkowana z wyselekcjonowanych francuskich winogron. Do
![Czyste taniny winogronowe, Tannivin® Grape](/cache/files/1448355100/tannivin-grape_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Tannivin® Elevage to wysokiej jakości tanina na bazie dębu, quebracho
![Czyste taniny dębowe, Tannivin® Elevage](/cache/files/1448355100/tannivin-elevage_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suche drożdże do uzyskania profilu aromatu odmianowych wysokogatunkowych win Riesling. Szczep drożdży E 68/73
![Drożdże Oenoferm Riesling 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-riesling-500-gdrozdze-winiarskieerbsloh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Pinotype 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-pinotype-500-gdrozdze-winiarskieerbsloh_5---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Spiriferm Arom 0,5 kg](/cache/files/1429406082/spiriferm-arom-05-kgerbsloh_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Hydrolizuje białka w peptydy i aminokwasy. Główna aktywność enzymu opiera się na proteinazie (EC.3.4.2x.xx)
![Distizym® Protacid - Redukcja piany i odżywianie drożdży](/cache/files/1429406082/distizym-protacid-canister---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Akticol FA to aktywowany kwasem węgiel roślinny opracowany specjalnie do odbarwiania. Dzięki temu Akticol FA
![Węgiel aktywny, Akticol FA](/cache/files/693247947/akticol-fawegiel-aktywny_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Freddo 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-freddo-500-gdrozdze-winiarskie_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
VinProtect zapewnia skuteczną ochronę przed utlenianiem i stabilizację składników aromatu
![VinProtect](/cache/files/920336857/vinprotect_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Icone, 500 g](/cache/files/2145345566/oenoferm-iconeerbsloh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Neoanticid - preparat do odkwaszania wina, 335 gramów](/cache/files/1149840958/neo-anticid-erbsloh-5-kg_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suche drożdże do uzyskania profilu aromatu odmianowych wysokogatunkowych win Riesling. Szczep drożdży E 68/73
![Drożdże Oenoferm Riesling 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-riesling-500-gdrozdze-winiarskieerbsloh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Bouquet 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-bouquet-500-gdrozdze-winiarskie_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Oenoferm® CHamp, drożdze do win musujących](/cache/files/2145345566/oenoferm-champ_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)