Destiller

Drożdże szlachetne Oenoferm Zweigelt 500g

Producent:
Dostępność: Wysyłka w ciągu 24 h
Na magazynie: 4 szt
Wino czerwone
Drożdże Oenoferm Zweigelt F3 Drożdże przeznaczone do fermentacji czerwonych win z winogron Zweigelt, promujące charakter tej zobacz pełny opis
Cena brutto: 180
Cena netto: 146
Zapytaj o produkt
OPIS

Drożdże Oenoferm Zweigelt F3

Drożdże przeznaczone do fermentacji czerwonych win z winogron Zweigelt, promujące charakter tej odmiany.

Opis produktu:

Oenoferm®Zweigelt to suszone drożdże wyizolowane w czystej kulturze od szczepów drożdży z instytutu Höhere Bundeslehranstalt Klosterneuburg (Federal Training Center Klosterneuburg). Oenoferm®Zweigelt to szczep LW 415-58 z gatunku Saccharomyces cerevisiae. Drożdże wybrano specjalnie do fermentacji winogron odmiany Zweigelt, aby uzyskać sensoryczną pełnie owocową, charakterystyczną dla odmiany.

Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.

Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji

Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm® Zweigelt przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.

Produkt i działanie:

Drożdże Oenoferm®Zweigelt zostały wybrane w celu optymalnej fermentacji moszczu z odmiany
Zweigelt lub innych czerwonych win. Z Oenoferm®Zweigelt powstają wina o czystym smaku i aromacie, typowe dla odmiany winorośli. Aromat waha się w zakresie od owocowego do pełnego, mocnego z wiśniowym zapachem. W zależności od wyjściowych winogron, drożdże nadają się do wytwarzania młodych win, przyjemnych do picia z różnymi aromatami owoców pestkowych, na wina cuvée, lub też na wina dojrzewające w drewnianych beczkach, uzyskując solidną, żywą winifikację gwarantującą wina z wigorem i trwałością aromatu. Drożdże mają promujący wpływ na fermentację malolaktową.

Korzystne temperatury fermentacji, oraz do oceny sensorycznej:

- dla win owocowych Zweigelt 25-28°C
- dla solidnych i bogatych win czerwonych 28-32°C.
Tolerancja na alkohol: do 14,5% obj.

 

Dawkowanie:

Dodanie 20-30 g Oenoferm®Zweigelt/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.

Zastosowanie:

Drożdże Oenoferm®Zweigelt uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.

Przechowywanie:

Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nasi klienci wybrali także
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.