Enzym do zacierów zbożowych VISCO Enerzym®. Silna degradacja glukanów w zacierach zbożowych. Do degradacji glukanów roślinnych w słodzie lub zacierach zbożowych do 90 °C. Enerzym® Visco hydrolizuje jako endoenzym wiązania β-glikozydowe glukanów w owsie, jęczmieniu, pszenicy i innych zbożach jako endoenzym 1,4. Główna aktywność enzymu opiera się na termostabilnej β-glukanazie (EC 3.2.1.6; EC 3.2.1.4) z Talaromyces emersonii.
W skrócie:
Produkt: Płynny, wysoce skoncentrowany enzym
Zakres zastosowania: Owies, jęczmień, pszenica i inne zboża
Cel Degradacja glukanów roślinnych w słodzie lub zacierze zbożowym do 90 °C.
Cechy szczególne:
- Uwalnia oligomery glukozy
- Degradacja β-glukanu zapewnia najlepsze rezultaty ekstrakcji podczas produkcji baz zbożowych i napojów
- Poprawa zdolności odparowywania syropu zbożowego (owies, słód jęczmienny, ryż) oraz przyspieszone filtrowanie lub filtrowanie w procesach warzenia i zacierania.
Dozowanie: Zacier browarniczy o wysokiej zawartości słodu: 50 ‐ 100 ml/1000 kg surowca
Zacier browarniczy składający się głównie z surowego dodatku: 75 ‐ 150 ml/1000 kg surowca
Produkcja skoncentrowanego ekstraktu słodowego: 40 ml/1000 kg surowca
Produkcja napojów owsianych lub ryżowych: do 50 ml/1000 kg surowca
Jednostka opakowania 10 kg


Trenolin® ProStab działa na termolabilne chitynazy i białka taumatynopodobne, które odgrywają








Kwas fumarowy hamuje rozwój bakterii. Przenikanie przez błonę komórkową bakterii kwasu mlekowego zmniejsza






- 20 litrów
- 40 litrów
- 90 litrów
