Destiller

ENZYM TRENOLIN Bouquet Plus 1 kg, ERBSLOH

Producent:
Dostępność: Wysyłka w ciągu 24 h
Na magazynie: 1 szt
Wino białe
Trenolin Bouquet Plus pektoenzym Płynny enzym pektolityczny o wysokiej czystości, wyizolowany w celu uwolnienia aromatu. Nie zobacz pełny opis
Cena brutto: 733
Cena netto: 596
OPIS

Trenolin Bouquet Plus pektoenzym

Płynny enzym pektolityczny o wysokiej czystości, wyizolowany w celu uwolnienia aromatu. Nie zawiera depsydazy.

Opis produktu:

Trenolin Bouquet Plus to preparat enzymatyczny o wysokiej czystości, rozkładający pektyny w zacierze winogronowym, rozdrobnionych winogronach i moszczu. Trenolin Bouquet Plus niweluje skutki uboczne rozszczepienia beta-glikozydowego, które w odniesieniu do danej odmiany wina, powodują wyzwolenie związanych substancji zapachowych, np. alkoholi terpenowych. Typowy bukiet danej odmiany wina staje się wyraźniejszy i bardziej treściwy, dzięki uwalnianiu aktywnych składników smakowych owoców.

Cel stosowania:

- Uwolnienie substancji aromatycznych ze skórek winogron

- Uwolnienie aromatu i substancji smakowych alkoholi terpenowych

Produkt i działanie:

Różnorodny charakter win zawdzięcza się substancjom odpowiedzialnym poza bukiet, pochodzącym z winogron. Jednakże u niektórych odmian winorośli te substancje są obecne tylko w postaci związanej i dlatego nie mogą w pełni się rozwinąć. Zdarza się to najczęściej w przypadku odmian Traminer i Muskateller, a również Scheurebe, Kerner, Müller-Thurgau, Riesling i innych białych win. Terpeny charakteryzujące bukiet tych win występują najczęściej w formie związanej, jako glikozydy terpenowe. Enzymy obecne w owocach, które mogą uwolnić pożądane terpeny, występują najczęściej w niewystarczających ilościach. Ponadto enzymy zawarte w drożdżach również nie radzą sobie z uwalnianiem terpentyn. Zwiększenie uwalniania terpentyn zachodzi podczas wydłużonego czasu maceracji. Nie jest to jednak zalecane, ze względu na zwiększanie się zawartości substancji tanicznych oraz ryzyko mikrobiologiczne. W tej sytuacji pomóc może dodanie odpowiedniego enzymu. Trenolin Bouquet Plus jest preparatem enzymatycznych oczyszczonym w specjalnym procesie, dzięki czemu jest wolny od niepożądanych działań depsydazy i oksydazy, co skutkuje zachowaniem świeżości charakteru danej odmiany.

Dawkowanie i stosowanie:

Najlepszym czasem na zastosowanie Trenolin Bouquet Plus jest dobiegająca końca fermentacja. Dawka w przybliżeniu 10mL/100L może być dodana bezpośrednio, mieszanie następuje poprzez aktywność fermentacyjną. Najlepszym moment na dodanie jest ostatni kwartał procesu fermentacji, gdy resztkowa gęstość moszczu wynosi 15-25° Oechsle. Istnieje również możliwość dodawać Trenolin®Bukett  do młodego wina. Dawkować należy jednakże bezpośrednio po zakończeniu fermentacji, gdyż na tym etapie temperatura jest w dalszym ciągu wystarczająco wysoka (jeśli to możliwe powyżej 15°C). Na aktywność enzymatyczną Trenolin Bouquet Plus nie ma wpływu zwyczajowa zawartość alkoholu w winie (do 16% objętości) oraz prawnie dopuszczona maksymalna dawka SO2.
Uwaga: Bentonit inaktywuje enzymy i w związku z tym nie może być dodany przed zakończeniem czasu działania enzymu.
Stosowanie Trenolin Bouquet Plus nie jest zalecane w odniesieniu do win czerwonych. Może to powodować utratę koloru. 

Przechowywanie:

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć.

TRENOLIN BUKETT to preparat enzymatyczny do rozkładu pektyny w zacierze i moszczu. Ponadto cechuje go aktywność beta-glukozydazy, która uwalnia składniki aromatyczne wina (terpeny). Poprzez uwalnianie naturalnych terpenów z aromatycznych odmian winorośli wino staje się jeszcze bardziej aromatyczne i pełniejsze.

Dawkowanie: enzym należy dodać w ostatniej fazie fermentacji, do młodego wina. Zalecana dawka: 10 ml/hl. Rozproszenie preparatu w całej objętości wina zapewni aktywność fermentacyjna drożdży. Enzym najlepiej dodać kiedy zawartość cukru resztkowego wynosi około 4 – 6 g/l.

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Ostatnio przeglądane
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.