Trenolin Frio, to płynny pektoenzym
Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji oraz klaryfikacji w niskich temperaturach, nawet 5oC. Nie zawiera depsydazy.
Opis produktu:
Trenolin®Frio DF jest płynnym, silnie aktywnym specyficznym enzymem przeznaczonym do szybkiego, skutecznego rozkładu pektyny w zacierze i moszczu, podczas zimnej maceracji i zimnego klarowania, już w temperaturze od 5°C. Preparat zapewnia zwiększoną wydajność tłoczenia moszczu, nawet w bardzo niskich temperaturach, oraz wspomaga klarowanie moszczu podczas winifikacji. Trenolin® Frio DF jest wolny od depsydazy.
Produkt i działanie:
Dzięki zoptymalizowanemu połączonemu działaniu wyselekcjonowanych innowacyjnych składników Trenolin® Frio DF przeprowadza skuteczną degradację pektyny, już w temperaturze od 5°C. W zacierze najlepiej rozpuszczają się pektyny o dużej zdolności do wiązania wody – z czego wynika wysoka lepkość – i ich hydroliza prowadzi do poprawy uzysku soku przy niskim nacisku prasy. Dzięki temu zmniejszona jest absorpcja niepożądanych gorzkich substancji taninowych. Zastosowanie Trenolin® Frio DF jest wysoce ekonomiczne ze względu na doskonałą wydajność w stosunkowo krótkim czasie kontaktu, a także przy bardzo niskich temperaturach.
Cel stosowania:
- Szybka, skuteczna hydroliza pektyn w białym i czerwonym nastawie w trakcie procesu maceracji na zimno już w 5°C.
- Poprawa wydajności tłoczenia w przypadku zbierania winogron przy niskich temperaturach, szybsza ekstrakcja soku przy mniejszej sile nacisku oraz jednoczesne ograniczenie wychwytu cierpkich substancji tanicznych
- Promowanie uwalniania prekursorów aromatu podczas zimnej maceracji moszczu białych win
- Wspieranie uzyskania koloru podczas zimnej maceracji moszczu czerwonych win przed fermentacją w miazdze
- Optymalizacja klarowania moszczu, dzięki całkowitej degradacji pektyn w niskich temperaturach klarowania od 5°C
- Przyśpieszenie klarowania przy użyciu np. środka Seporit PORE-TEC, w procesie sedymentacji.
![Neoanticid - preparat do odkwaszania wina, 1 kg](/cache/files/trash/637576974/neo-anticid-erbsloh-5-kg_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![CarboTec GE 7,5 kg](/cache/files/693247947/carbotec-bucket---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże szlachetne Oenoferm Zweigelt 500g](/cache/files/2145345566/erbslh-oenoferm-zweigelt-f3-hefe-500g_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Neoanticid - preparat do odkwaszania wina, 335 gramów](/cache/files/1149840958/neo-anticid-erbsloh-5-kg_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Frutase® EG Press](/cache/files/1326886688/frutase-eg-press-canister---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Tannivin® Elevage to wysokiej jakości tanina na bazie dębu, quebracho
![Czyste taniny dębowe, Tannivin® Elevage](/cache/files/1448355100/tannivin-elevage_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Czysta tanina dębowa wytwarzana z dębu francuskiego, Tannivin® EH](/cache/files/1448355100/tannivin-eh-1kg_3---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Merlot 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-freddo-500-gdrozdze-winiarskie_3---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Bouquet 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-bouquet-500-gdrozdze-winiarskie_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Tannivin® Finesse to złożony produkt garbnikowy, zbilansowana kombinacja elagitanin
![Taniny, Tannivin® Finesse](/cache/files/1448355100/tannivin-finesse_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Kwas winowy](/cache/files/1149840958/erbsloeh-tartaric---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Spiriferm 0,5 kg](/cache/files/203817968/spiriferm-classic-erbsloh_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)