Destiller

Enzym Trenolin Frio DF 1 kg, płynny pektoenzym

Producent:
Dostępność: Wysyłka w ciągu 24 h
Na magazynie: 2 szt
Czerwone, różowe, białe
Trenolin Frio, to płynny pektoenzym Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji zobacz pełny opis
Cena brutto: 1 070
Cena netto: 870
OPIS

Trenolin Frio, to płynny pektoenzym

Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji oraz klaryfikacji w niskich temperaturach, nawet 5oC. Nie zawiera depsydazy.

Opis produktu:

Trenolin®Frio DF jest płynnym, silnie aktywnym specyficznym enzymem przeznaczonym do szybkiego, skutecznego rozkładu pektyny w zacierze i moszczu, podczas zimnej maceracji i zimnego klarowania, już w temperaturze od 5°C. Preparat zapewnia zwiększoną wydajność tłoczenia moszczu, nawet w bardzo niskich temperaturach, oraz wspomaga klarowanie moszczu podczas winifikacji. Trenolin® Frio DF jest wolny od depsydazy.

Produkt i działanie:

Dzięki zoptymalizowanemu połączonemu działaniu wyselekcjonowanych innowacyjnych składników Trenolin® Frio DF przeprowadza skuteczną degradację pektyny, już w temperaturze od 5°C. W zacierze najlepiej rozpuszczają się pektyny o dużej zdolności do wiązania wody – z czego wynika wysoka lepkość – i ich hydroliza prowadzi do poprawy uzysku soku przy niskim nacisku prasy. Dzięki temu zmniejszona jest absorpcja niepożądanych gorzkich substancji taninowych. Zastosowanie Trenolin® Frio DF jest wysoce ekonomiczne ze względu na doskonałą wydajność w stosunkowo krótkim czasie kontaktu, a także przy bardzo niskich temperaturach.

Cel stosowania:

  • Szybka, skuteczna hydroliza pektyn w białym i czerwonym nastawie w trakcie procesu maceracji na zimno już w 5°C.
  • Poprawa wydajności tłoczenia w przypadku zbierania winogron przy niskich temperaturach, szybsza ekstrakcja soku przy mniejszej sile nacisku oraz jednoczesne ograniczenie wychwytu cierpkich substancji tanicznych
  • Promowanie uwalniania prekursorów aromatu podczas zimnej maceracji moszczu białych win
  • Wspieranie uzyskania koloru podczas zimnej maceracji moszczu czerwonych win przed fermentacją w miazdze
  • Optymalizacja klarowania moszczu, dzięki całkowitej degradacji pektyn w niskich temperaturach klarowania od 5°C
  • Przyśpieszenie klarowania przy użyciu np. środka Seporit PORE-TEC, w procesie sedymentacji.
Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.