Trenolin Frio, to płynny pektoenzym
Specjalny, efektywny płynny enzym pektolityczny, działający podczas maceracji oraz klaryfikacji w niskich temperaturach, nawet 5oC. Nie zawiera depsydazy.
Opis produktu:
Trenolin®Frio DF jest płynnym, silnie aktywnym specyficznym enzymem przeznaczonym do szybkiego, skutecznego rozkładu pektyny w zacierze i moszczu, podczas zimnej maceracji i zimnego klarowania, już w temperaturze od 5°C. Preparat zapewnia zwiększoną wydajność tłoczenia moszczu, nawet w bardzo niskich temperaturach, oraz wspomaga klarowanie moszczu podczas winifikacji. Trenolin® Frio DF jest wolny od depsydazy.
Produkt i działanie:
Dzięki zoptymalizowanemu połączonemu działaniu wyselekcjonowanych innowacyjnych składników Trenolin® Frio DF przeprowadza skuteczną degradację pektyny, już w temperaturze od 5°C. W zacierze najlepiej rozpuszczają się pektyny o dużej zdolności do wiązania wody – z czego wynika wysoka lepkość – i ich hydroliza prowadzi do poprawy uzysku soku przy niskim nacisku prasy. Dzięki temu zmniejszona jest absorpcja niepożądanych gorzkich substancji taninowych. Zastosowanie Trenolin® Frio DF jest wysoce ekonomiczne ze względu na doskonałą wydajność w stosunkowo krótkim czasie kontaktu, a także przy bardzo niskich temperaturach.
Cel stosowania:
- Szybka, skuteczna hydroliza pektyn w białym i czerwonym nastawie w trakcie procesu maceracji na zimno już w 5°C.
- Poprawa wydajności tłoczenia w przypadku zbierania winogron przy niskich temperaturach, szybsza ekstrakcja soku przy mniejszej sile nacisku oraz jednoczesne ograniczenie wychwytu cierpkich substancji tanicznych
- Promowanie uwalniania prekursorów aromatu podczas zimnej maceracji moszczu białych win
- Wspieranie uzyskania koloru podczas zimnej maceracji moszczu czerwonych win przed fermentacją w miazdze
- Optymalizacja klarowania moszczu, dzięki całkowitej degradacji pektyn w niskich temperaturach klarowania od 5°C
- Przyśpieszenie klarowania przy użyciu np. środka Seporit PORE-TEC, w procesie sedymentacji.







Jest ekstrahowany


Cydr: tak

Tannivin® Finesse to złożony produkt garbnikowy, zbilansowana kombinacja elagitanin

VinProtect zapewnia skuteczną ochronę przed utlenianiem i stabilizację składników aromatu
