Gortani

Destiller

Zbiorniki, zbiorniki magazynowe Gortani

Firma Gortani jest jakościowym liderem w zakresie produkcji zbiorników ze stali nierdzewnej dla winiarstwa oraz szeroko rozumianej branży spożywczej. 

Zbiorniki ferrmentacyjne oraz do przechowywania, dwu i trzykomorowe (wielokomorowe)

Zbiorniki wielokomorowe są doskonałym rozwiązaniem dla winiarni, które nie dysponują znaczna powierzchnią.  W jednym zbiorniku możemy fermentować lub przechowywać więcej niż jeden nastwa na wino. Praktyczne podesty i schody ze stali nierdzewnej ułatwiają ich obsługę.  Zbiorniki tego typu mogą służyć do fermentacji i przechowywania wina oraz innych napojów. 

Zbiorniki fermentacyjne z pływającą, pneumatyczną pokrywą

Dobrze znane w Polsce zbiorniki fermentacyjne z pływającą, pneumatyczną pkrywą dodatkowo wyposażone w płaszcz chłodzący/grzewczy. Mogą służyć także do przechowywania wina. Umieszczenie pokrywy bezpośrednio nad lustem wina zabezpiecza go przed kontaktem z tlenem.  Pokrywa wyposażona w pneumatyczną uszczelkę zapewnia całkowitą szczeelność a zawór fermentacyjny usuwanie dwutlenku węgla w trakcie procesu fermentacji.  

Zbiorniki izolowane

Zbiorniki izolowane mogą służyc przede wszystkim do zimnej stabilizacji wina, jego wymrażania. Proces ten stosowany jest praktycznie obowiązkowo przy produkcji win białych i musujących. Polega on na obniżeniu temperatury wina poniżej 0°C (najwyżej do –4°C) na określny czas w specjalnym, izolowanym zbiorniku ze stali nierdzewnej.  Efektem zimnej stabilizacji jest wytrącenie osadów (głównie kamienia winnego), które mogłyby się pojawić w butelce wina przy dłuższym jej przechowywaniu w różnych temperaturach np. na półce sklepowej. Po tym zabiegu wina są ponownie filtrowane i butelkowane. Ang. – cold stabilization, tartaric stabilisation.  Zbiorniki izolowane mogą służyć także do zimnej maceracji ang. cold maceration. 

Zbiorniki do winifikacji, Winifikatory

Zbiorniki ciśnieniowe do produckji win musujących

Metoda Charmat, zbiornikowa produkcji win musujących w skrócie polega na prowadzneiu wtórnej fermentacji w zbiornikach ciśnieniowych. W miarę postępu wtórnej fermentacji powstaje dwutlenek węgla, który w przeciwieństwie do klasycznej fermentacji, nie ulatuje przez zawór fermentacyjny, lecz jest wyłapywany, gromadzony w zbiorniku ciśnieniowym. Powstający dwutlenek węgla powoduje wzrost ciśnienia w zbiorniku, nawet do 8-9 bar.  

Zbiorniki transportowe, mobilne

Zbiorniki magazynowe, Magazyny zbiornikowe

Zbiorniki magazynowe czy też magazyny zbiornikowe są istotnym elementem wielu linii procesowych w szeroko rozumianej produkcji spożywczej np. w produkcji soków oraz innych napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

Schody i podesty zbiornikowe

Schody i podesty zbiornikowe ze stali nierdzewnej mogą znacznie ułatwić bieżącą obsługę oraz mycie zbiorników. 

Wybrane filmy instruktażowe

 

 

Wyślij zapytanie

* - pola wymagane

Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.