Instalacja azotu do zabezpieczenia wina w zbiornikach

Destiller

Zabezpieczenie moszczu oraz białego wina przed jego oksyydacją (utlenianiem) ma kluczowe znaczenie dla jego jakości. Na każdym etapie produkcji białego wina należy zabezpieczać je przed oksydacją. Zbiorniki zamknięte oraz otwarte z pneumatyczną (pływającą) pokrywą powinny być wyposazone w odpowiednie instrumenty do dozowania oraz utrzymania mikrociśnienia azotu w tych zbiornikach. Przed napełnieniem zbiornika powinien być on uzupełniony odpowiednią porcją azotu. Doświadczenie pokazuje, że zabezpieczenie wina np. tylko w czasie tłoczenia nie uchroni go przed oksydacją na dalszych etapach produkcji. Można pokusić się o tezę, że zabezpieczenie produkcji białego wina azotem ma sens tylko wtedy kiedy jest ono wykonywane na każdym jego etapie.

Producent: Valvo
Zawór zabezpieczający, zbiornikowy do instalacji azotu. Zawór ma poza zadanie zabezpieczyć wino gazem obojętnym, w tym przypadku azotem,  nie powodując
357 Wysyłka w ciągu 24 h
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.