OPIS
Krystaliczny monohydrat dekstrozy z winogron. Jest to autentyczna frakcja glukozy monosacharydowej obecnej w soku winogronowym. Występuje w postaci białych kryształów o czystości > 99%.
Słodycz
Niska siła słodząca (POD = ok. 70% w porównaniu do sacharozy)
Kolor
Reakcja Maillarda – karmelizacja (160°C)
Rozpuszczalność
Niski stopień rozpuszczalności (mniejszy niż sacharoza) w T < 55°C Wysoki stopień rozpuszczalności (większy niż sacharoza) w T > 55°C
Moc przeciw zamarzaniu
Obniża temperaturę zamarzania
PAC = 1,9
Indeks glikemiczny (GI)
IG glukozy = 100
Główne funkcje
Służy do kontrolowania i równoważenia poziomu słodyczy
Poprawia strukturę i działa antykrystalizująco
Natychmiastowe źródło energii przywracające rezerwy energetyczne organizmu pod wpływem stresu
Jest cukrem redukującym i wspomaga hamowanie degradacji oksydacyjnej, a tym samym stabilizację łatwo utleniających się substancji i koloru