OPIS
Krystaliczna fruktoza z winogron. Jest to autentyczna frakcja fruktozy monosacharydowej występującej w soku winogronowym. Występuje w postaci białych kryształów o czystości ≥ 98%.
Słodycz
Wysoka siła słodząca (POD = ok. 130 – 150% w porównaniu do sacharozy), zmienna w zależności od temperatury i pH.
Kolor
Reakcja Maillarda – karmelizacja (110°C)
Rozpuszczalność
Wysoki stopień rozpuszczalności
Moc przeciw zamarzaniu
Obniża temperaturę zamarzania
PAC = 1,9
Indeks glikemiczny (GI)
Niski (GI=20-25)
(= «tradycyjna» fruktoza)
Główne funkcje
Można go stosować w niższych stężeniach niż sacharoza, do produktów o obniżonej zawartości cukru i/lub obniżonej kaloryczności oraz niskim wpływie glikemicznym
Wysoka higroskopijność i działanie nawilżające
Poprawia strukturę i działa antykrystalizująco
Wolniej uwalniające się źródło energii niż glukoza, idealne do pokrycia długotrwałych aktywności