Destiller

Lexy X-Low urządzenie do redukcji zawartości alkoholu w winie

Producent:
Lexy X-Low, kompaktowe i elastyczne rozwiązanie do regulacji zawartości alkoholu w winach – technologia łagodnego odparowywania zobacz pełny opis
OPIS

Lexy X-Low, kompaktowe i elastyczne rozwiązanie do regulacji zawartości alkoholu w winach – technologia łagodnego odparowywania próżniowego, umożliwiająca przetwarzanie win w niskich temperaturach przy jednoczesnym zachowaniu ich walorów organoleptycznych. – Lexy X-Low oferuje dużą elastyczność i wszechstronność zastosowania.

Poprawa jakości produktu końcowego. Zrównoważony charakter wina zapewnia optymalne aromaty i smaki. W razie potrzeby poziom alkoholu można dostosować po zbiorach, co pozwala na poprawę naturalnej kwasowości i uzyskanie bardziej zrównoważonego smaku. Metoda ta wykorzystuje proces próżniowy w maksymalnej temperaturze 35°C, co pozwala zachować naturalne walory wina. Dzięki specjalnej opcji możliwe jest odzyskanie lotnych aromatów i ich ponowne włączenie do gotowego wina. Ponadto urządzenie Lexy X-Low upraszcza proces, przetwarzając niefiltrowane moszcze i wina, i może być używane na różnych etapach do redukcji alkoholu lub zagęszczania moszczu. Kompaktowe i mobilne, jest bardzo praktyczne nawet w ograniczonych przestrzeniach. Zastosowania: Lexy X-Low wykorzystuje niezwykle kompaktową technologię odparowywania próżniowego poprzez integrację opatentowanego rozwiązania, które wytwarza wir próżniowy (Vortex). Technologia ta oferuje elastyczne rozwiązanie do regulacji zawartości alkoholu w winach od 0,5 do kilku stopni. Lexy X-Low 10, umożliwia redukcję alkoholu (1% obj.) przy przepływie 400 l/h lub 800 l/h z opcją Booster. Alkohol rolniczy może być ponownie wykorzystany do innych celów, zgodnie z lokalnymi przepisami. Straty objętości są minimalizowane dzięki wydajnej rektyfikacji (opcjonalnie) i odzyskowi aromatów (opcjonalnie).

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.