MIKRO/MAKRO DOTLENIENIE oraz częściej wykorzystuje się zbiorniki pozbawiające wino naturalnego tlenu. Dlatego tlen musi być dodany sztucznie, aby osiągnąć korzystne efekty aktywacji drożdży, zwiększenia dojrzałości, wiązania garbników i wzmocnienia aromatu.
Podczas mikrodotleniania fermentujące wino otrzymuje stałą i bardzo małą ilość tlenu (0,5 – 6,0 mg na litr na miesiąc) przez długi okres czasu (kilka miesięcy).
W przypadku makrdotleniania dodaje się większą ilość tlenu (ok. 2,0 do 6,0 mg tlenu na litr na dzień) w krótszym czasie.
JEDNA JEDNOSTKA NA ZBIORNIK
VinPilot® Oxy ma tę wielką zaletę, że indukcja tlenu jest zorganizowana decentralnie poprzez system BUS, dlatego każdy zbiornik może posiadać własną jednostkę dozującą tlen.
Oznacza to znacznie mniej prac instalacyjnych, a co więcej, system można stale rozbudowywać.
Dzięki oprogramowaniu VinPilot® masz przez cały czas przegląd wszystkich ważnych procesów zachodzących w Twojej
Armatura Venturi VinPilot® zapewnia wydajne i automatyczne napowietrzanie czerwonego wina podczas przepompowania. Zoptymalizowany
Wspomóż wydobycie koloru i garbników ze skórek winogron, delikatnie spryskując zebrana u góry zbiornika czapę moszczem