
Planując zakup zbiorników o dużej pojemności należy zastanowić się wcześniej, jak te zbiorniki będą myte. Utrzymanie czystości zbiorników ma kluczowe znaczenie technologiczne. Jest kilka sposobów utrzymania czystości zbiorników, powszechnie stosowanych w produkcji np. wina, cydru, soków itd. Najlepszym i naprostszym rozwiązaniem jest wyposażenie zbiorników w tzw. głowice myjące, które montowane są w ich denniach górnych. Mobilna stacja CIP (Cleaning in Place) dostracza do głowicy myjącej zbiornika odpowiednio wcześniej przygotowane roztwory myjące pod odpowiednim cisnieniem i w odpowiedniej temperaturze. Następnie medium myjące jest dokładnie rozpryskiwane pod dużym ciśnieniem w zakresie 360 stopni. Proces może być klikukrotnie powtarzany. Na koniec procesu zbiorniki są intesywanie płukane.
Jeśli Twoje zbiorniki nie zostały wyposażone w głowice myjące lub nie dysponujesz stacją CIP, to rozwiązaniem mogą być niezależne, mobilne głowice myjące wysokiego ciśnienia wprowadzane do zbiorników wyłącznie na czas ich mycia, Szwajcarskiej firmy MOOG Cleaning Systems.
Głowica wysokiego ciśnienia do mycia zbiorników, R40
Głowica wysokiego ciśnienia do mycia zbiorników, R55
Głowica wysokiego ciśnienia do mycia zbiorników, RC
Głowica wysokiego ciśnienia do mycia zbiorników, RD
Myjka wysokociśnieniowa gorącej wody
Podstawowe parametry techniczne: Gorąca woda do
Stacja CIP do mycia zbiorników winiarskich
Mobilna jednostka do mycia przede wszytkim zbiorników winiarskich, rurociagów ma zastosowanie zarówno w małych,