Destiller

NaCalit® Pore-Tec, bentonit sodowo-wapienny

Producent:
Kod produktu:
Ean:
Dostępność: Wybierz wariant
Czerwone, różowe, białe
Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane zobacz pełny opis
Wybierz wariant:
1 kg 0 0 Produkt niedostępny
20 kg 0 0 Produkt niedostępny
OPIS

Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane przez adsorpcję białek i innych cząstek koloidalnych odpowiedzialnych poza powstawanie zmętnienia. Klarowanie wspomaga flokulacja w ramach obróbki wina metodą łączoną krzemianów koloidalnych (Klar-Sol Super) oraz preparatów treningowych zawierających proteiny (żelatyna, wiza itp.). Garbniki jako element sensoryczny napoju są również słabiej adsorbowane przez zastosowane środki klarujące.

NaCalit® Pore-Tec ma w szczególności następujące właściwości

  • Bardziej spójna i bardziej selektywna adsorpcja białek i cząstek koloidalnych.
  • Silniejsze właściwości klarujące dla win problematycznych i win o wyższym pH (ok. do 3,45).

Dawkowanie

Zalecaną dawkę należy ustalić w laboratorium wspólnie z enologiem, wykonując mikrotest ze względu na czynniki wpływające na skuteczność klarowania (pH, temperatura, zmętnienie).

Sugerowane dawkowanie:

  • Cydr. 50 - 150 g / hl
  • Soki 100 - 250 g / hl
  • Wino owocowe 50 - 150 g / hl
  • Moszcz winogronowy 50 - 150 g / hl
  • Wino 50 - 200 g / hl

NaCalit® Pore-Tec należy wlewać w małych dawkach do ok. 3-5-krotnej objętości wody i dobrze wymieszać. Czas pęcznienia to około 4 - 6 godzin. Przed użyciem zawiesinę należy sprawdzić pod kątem obcych zapachów. Następnie zawiesinę miesza się z mniejszą ilością  napoju, który następnie dokładnie miesza się z pozostałą objętością. 

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.