Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane przez adsorpcję białek i innych cząstek koloidalnych odpowiedzialnych poza powstawanie zmętnienia. Klarowanie wspomaga flokulacja w ramach obróbki wina metodą łączoną krzemianów koloidalnych (Klar-Sol Super) oraz preparatów treningowych zawierających proteiny (żelatyna, wiza itp.). Garbniki jako element sensoryczny napoju są również słabiej adsorbowane przez zastosowane środki klarujące.
NaCalit® Pore-Tec ma w szczególności następujące właściwości
- Bardziej spójna i bardziej selektywna adsorpcja białek i cząstek koloidalnych.
- Silniejsze właściwości klarujące dla win problematycznych i win o wyższym pH (ok. do 3,45).
Dawkowanie
Zalecaną dawkę należy ustalić w laboratorium wspólnie z enologiem, wykonując mikrotest ze względu na czynniki wpływające na skuteczność klarowania (pH, temperatura, zmętnienie).
Sugerowane dawkowanie:
- Cydr. 50 - 150 g / hl
- Soki 100 - 250 g / hl
- Wino owocowe 50 - 150 g / hl
- Moszcz winogronowy 50 - 150 g / hl
- Wino 50 - 200 g / hl
NaCalit® Pore-Tec należy wlewać w małych dawkach do ok. 3-5-krotnej objętości wody i dobrze wymieszać. Czas pęcznienia to około 4 - 6 godzin. Przed użyciem zawiesinę należy sprawdzić pod kątem obcych zapachów. Następnie zawiesinę miesza się z mniejszą ilością napoju, który następnie dokładnie miesza się z pozostałą objętością.
![Fructozym® UF](/cache/files/1326886688/fructozym-uf-canister---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Tipico 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-tipico-500-gdrozdze-winiarskie_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
e.PVPP można stosować do wysokowydajnego klarowania wina. W skrócie: Produkt: poliwinylopolipirolidon Zakres
![e.PVPP](/cache/files/2050617877/erbsloeh-pvpp---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![CarboTec GE 7,5 kg](/cache/files/693247947/carbotec-bucket---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Skoncentrowany, płynny preparat enzymatyczny (EC. 3.2.1.15) z Aspergillus niger do selektywnej degradacji
![Fructozym® APX](/cache/files/203817968/fructozym-apx-canisterenzym-do-sokow-nfc---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże Oenoferm Rheingau F3, 500 g](/cache/files/2145345566/oenofermrheingauf3erbsloeh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Oenoferm® Pink wspiera styl międzynarodowych win różowych – rześkich, wytrawnych i z wyraźnymi
![Drożdże Oenoferm PINK 500 g](/cache/files/2145345566/oenoferm-pinkdrozdze-winiarskieergsloh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.png)
Poszczególne rodzaje Granucol® to granulki węgla aktywnego pochodzenia roślinnego.
![Węgiel aktywny Granucol® GE](/cache/files/693247947/granucol-ge_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Jest ekstrahowany
![Środkiem do stabilizacji kamienia winnego (wodorowinianu potasu), MannoPure®](/cache/files/5463394/mannopure-bottle_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Środkiem do stabilizacji kamienia winnego, Metavin® Opti](/cache/files/5463394/metavin-opti_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże szlachetne Oenoferm Zweigelt 500g](/cache/files/2145345566/erbslh-oenoferm-zweigelt-f3-hefe-500g_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)