Neoanticid to specjalnie wyselekcjonowane wapno, stworzone w celu odkwaszania metodą podwójnych soli. W skład produktu wchodzi skrystalizowany, czysty chemicznie węglan wapnia (E170).
Cel stosowania:
Odkwaszanie metodą soli podwójnej moszczu/soku winogronowego i młodego wina w celu jednoczesnego zredukowania ilości kwasu jabłkowego i kwasu winowego.
Produkt i działanie:
Odkwaszanie metodą podwójnej soli z Neoanticid opiera się na zasadzie, że część wina, którego ilość powinna być wcześniej obliczona, zostaje prawie całkowicie odkwaszona. Po oddzieleniu osadu krystalicznego, odkwaszoną część ponownie miesza się z nieodkwaszonym napojem. W ten sposób usuwa się kwas jabłkowy, przy czym zostaje zachowany kwas winowy obecny w części nieodkwaszonej. Efekt ten jest szczególnie ważny dla oceny smaku w odniesieniu do win o harmonijnej, wyważonej kwasowości.
Dawkowanie:
Aby usunąć 1% lub 1 g /L kwasu, należy dodać 67 g Neoanticid na 100L odkwaszanego napoju. Całkowitą potrzebną ilość Neoanticid zmieszać z pewną ilością moszczu/wina i powstałą pastę dodać do naczynia, beczki lub zbiornika z pierwszą częścią wina. Następuje wtedy odkwaszenie określonej części nastawu. W celu określenia wymaganej dawki Neoanticid i ilości moszczu lub wina poddawanemu odkwaszaniu, należy wziąć pod uwagę zależność dawkowania Neoanticid, lub użyć kalkulatora odkwaszania "Oenothek”. Po krótkim czasie (5-15 minut) mieszania, wytrącony osad można oddzielić przez filtrację (najlepiej przez filtr z ziemią okrzemkową bez dozowania ziemi okrzemkowej). Następnie wymieszać z pozostałą częścią odkwaszanego wina.
Przechowywanie:
Chronić przed obcymi zapachami i wilgocią. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć.
Stosowanie w środkach spożywczych (ograniczone użytkowanie): przestrzegać przepisów i dyrektyw dotyczących odkwaszania podczas stosowania produktu. Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującymi. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
![Drożdże Oenoferm Structure 500 g](/cache/files/2145345566/dried-yeast-oenoferm-structure-500-gdrozdze-winiarskie-erbsloh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Innowacyjna bioprotekcja przed niepożądanymi działaniami mikrobiologicznymi. Wczesne zastosowanie Oenoferm® MProtect skutecznie
![Drożdże Metschnikowia pulcherrima, Oenoferm® MProtect](/cache/files/2145345566/oenofermmprotect_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
MostRein® PORE-TEC to granulat z węglem aktywowanym bentonitem do profilaktycznej, starannej obróbki rozgniecionych
![Bentonit MostRein® PORE-TEC, 1 kg](/cache/files/321637255/mostreinbentonitergsloh_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Tannivin® Grape to nowa, wysoce wyrafinowana tanina produkowana z wyselekcjonowanych francuskich winogron. Do
![Czyste taniny winogronowe, Tannivin® Grape](/cache/files/1448355100/tannivin-grape_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Drożdże szlachetne Oenoferm Zweigelt 500g](/cache/files/2145345566/erbslh-oenoferm-zweigelt-f3-hefe-500g_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![Fructozym® UF](/cache/files/1326886688/fructozym-uf-canister---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Akticol FA to aktywowany kwasem węgiel roślinny opracowany specjalnie do odbarwiania. Dzięki temu Akticol FA
![Węgiel aktywny, Akticol FA](/cache/files/693247947/akticol-fawegiel-aktywny_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
- 1 kg
- 20 kg
![NaCalit® Pore-Tec, bentonit sodowo-wapienny](/cache/files/321637255/nacalit-pore-tec-20kgbentonit_3---w-300-h-300-wo-300-ho-300.png)
![Drożdze do aromatycznych win bialych i różowych, Oenoferm® Arome](/cache/files/2145345566/yeast05kgarome_1---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Cydr: tak
![Vitamon Liquid, odżywka do drożdży, 1 kg](/cache/files/1272731150/vitamon-liquid_3---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
Poszczególne rodzaje Granucol® to granulki węgla aktywnego pochodzenia roślinnego.
![Węgiel aktywny Granucol® GE](/cache/files/693247947/granucol-ge_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)
![ENZYM TRENOLIN ROUGE 1 kg ERBSLOH](/cache/files/1841245034/enzym-trenolin-rouge-1-kg-erbsloh_2---w-300-h-300-wo-300-ho-300.jpg)