Neoanticid to specjalnie wyselekcjonowane wapno, stworzone w celu odkwaszania metodą podwójnych soli. W skład produktu wchodzi skrystalizowany, czysty chemicznie węglan wapnia (E170).
Cel stosowania:
Odkwaszanie metodą soli podwójnej moszczu/soku winogronowego i młodego wina w celu jednoczesnego zredukowania ilości kwasu jabłkowego i kwasu winowego.
Produkt i działanie:
Odkwaszanie metodą podwójnej soli z Neoanticid opiera się na zasadzie, że część wina, którego ilość powinna być wcześniej obliczona, zostaje prawie całkowicie odkwaszona. Po oddzieleniu osadu krystalicznego, odkwaszoną część ponownie miesza się z nieodkwaszonym napojem. W ten sposób usuwa się kwas jabłkowy, przy czym zostaje zachowany kwas winowy obecny w części nieodkwaszonej. Efekt ten jest szczególnie ważny dla oceny smaku w odniesieniu do win o harmonijnej, wyważonej kwasowości.
Dawkowanie:
Aby usunąć 1% lub 1 g /L kwasu, należy dodać 67 g Neoanticid na 100L odkwaszanego napoju. Całkowitą potrzebną ilość Neoanticid zmieszać z pewną ilością moszczu/wina i powstałą pastę dodać do naczynia, beczki lub zbiornika z pierwszą częścią wina. Następuje wtedy odkwaszenie określonej części nastawu. W celu określenia wymaganej dawki Neoanticid i ilości moszczu lub wina poddawanemu odkwaszaniu, należy wziąć pod uwagę zależność dawkowania Neoanticid, lub użyć kalkulatora odkwaszania "Oenothek”. Po krótkim czasie (5-15 minut) mieszania, wytrącony osad można oddzielić przez filtrację (najlepiej przez filtr z ziemią okrzemkową bez dozowania ziemi okrzemkowej). Następnie wymieszać z pozostałą częścią odkwaszanego wina.
Przechowywanie:
Chronić przed obcymi zapachami i wilgocią. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć.
Stosowanie w środkach spożywczych (ograniczone użytkowanie): przestrzegać przepisów i dyrektyw dotyczących odkwaszania podczas stosowania produktu. Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującymi. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.
Poszczególne rodzaje Granucol® to granulki węgla aktywnego pochodzenia roślinnego.
Drożdże hybrydowe tolerujące alkohol, o egzotycznych aromatach Oenoferm® X-tiol to wolne od GMO hybrydowe drożdże wyselekcjonowane