Destiller

Neoanticid - preparat do odkwaszania wina, 335 gramów

Producent:
Dostępność: Produkt niedostępny
Czerwone, różowe, białe
Neoanticid to specjalnie wyselekcjonowane wapno, stworzone w celu odkwaszania metodą podwójnych soli. W skład produktu wchodzi zobacz pełny opis
Cena brutto: 21
Cena netto: 17
OPIS

Neoanticid to specjalnie wyselekcjonowane wapno, stworzone w celu odkwaszania metodą podwójnych soli. W skład produktu wchodzi skrystalizowany, czysty chemicznie węglan wapnia (E170). 

Cel stosowania:

Odkwaszanie metodą soli podwójnej moszczu/soku winogronowego i młodego wina w celu jednoczesnego zredukowania ilości kwasu jabłkowego i kwasu winowego.

Produkt i działanie:

Odkwaszanie metodą podwójnej soli z Neoanticid opiera się na zasadzie, że część wina, którego ilość powinna być wcześniej obliczona, zostaje prawie całkowicie odkwaszona. Po oddzieleniu osadu krystalicznego, odkwaszoną część ponownie miesza się z nieodkwaszonym napojem. W ten sposób usuwa się kwas jabłkowy, przy czym zostaje zachowany kwas winowy obecny w części nieodkwaszonej. Efekt ten jest szczególnie ważny dla oceny smaku w odniesieniu do win o harmonijnej, wyważonej kwasowości.

Dawkowanie:

Aby usunąć 1% lub 1 g /L kwasu, należy dodać 67 g Neoanticid na 100L odkwaszanego napoju. Całkowitą potrzebną ilość Neoanticid zmieszać z pewną ilością moszczu/wina i powstałą pastę dodać do naczynia, beczki lub zbiornika z pierwszą częścią wina. Następuje wtedy odkwaszenie określonej części nastawu. W celu określenia wymaganej dawki Neoanticid i ilości moszczu lub wina poddawanemu odkwaszaniu, należy wziąć pod uwagę zależność dawkowania Neoanticid, lub użyć kalkulatora odkwaszania "Oenothek”. Po krótkim czasie (5-15 minut) mieszania, wytrącony osad można oddzielić przez filtrację (najlepiej przez filtr z ziemią okrzemkową bez dozowania ziemi okrzemkowej). Następnie wymieszać z pozostałą częścią odkwaszanego wina.

Przechowywanie:

Chronić przed obcymi zapachami i wilgocią. Otwarte opakowania natychmiast szczelnie zamknąć.

Stosowanie w środkach spożywczych (ograniczone użytkowanie): przestrzegać przepisów i dyrektyw dotyczących odkwaszania podczas stosowania produktu. Dozwolone zgodnie z prawem i przepisami obecnie obowiązującymi. Czystość i jakość zostały udowodnione przez wyspecjalizowane laboratoria.

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.