Destiller

Oenoferm C2 0,5 kg

Producent:
Cydr: tak
Opis produktu
Oenoferm® C2 to wyselekcjonowane suche drożdże do fermentacji nastawów na bazie owoców lub skrobi np. zobacz pełny opis
OPIS

Opis produktu
Oenoferm® C2 to wyselekcjonowane suche drożdże do fermentacji nastawów na bazie owoców lub skrobi np. ziemniaczanej.

  • szybki start fermentacji
  • wysoka tolerancja na alkohol do 18 % obj.
  • tolerancja temperatury do 42°C
  • długa trwałość w ciągłej propagacji drożdży

 

Dozowanie:

Zaleca się następujące standardowe dawkowanie:

150- 300 g / tonę zacieru przy stosowaniu propagacji

500-1000 g / tonę zacieru przy bezpośrednim zastosowaniu w kadzi fermentacyjnej, zależnie od stężenia surowca w zacierze (zalecana wartość: 1 % drożdży na tonę surowca).

Stosowanie:

Uwodnienie Oenoferm C2 jest przeprowadzane w 5-10-ciokrotnością letniej wody (maksymalna temperatura 35-40°C). Oenoferm C2 należy powoli wymieszać z wodą oraz pozostawić na około 25 minut w celu napęcznienia. Natychmiastowo rozpoczynająca się aktywność metaboliczna drożdży powoduje, że przygotowana zawiesina drożdży rozrasta się w naczyniu (należy pozostawić odpowiednią ilość miejsca w naczyniu pozwalającą na wzrost drożdży). Następnie zawiesina drożdży dodawana jest do kadzi drożdżowej, bądź pojemnika fermentacyjnego. Należy dokładnie wymieszać, aby zapewnić odpowiednie rozprowadzenie drożdży. Podczas destylacji zacierów, które ze względu na swą wysoką lepkość (żyto, pszenica) lub ich naturalną zawartość protein (ziemniaki) łatwo się pienią, zaleca się zastosowanie enzymu ANTYPIANA.

Składowanie
Zamknięty próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Zamknąć otwarte opakowania i zużyć w ciągu 3 dni.

Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.