Opis produktu:
OenoPur jest preparatem w postaci proszku do stosowania zapobiegawczego w moszczu gronowym. W jego skład wchodzi wysoce czysta celuloza, PVPP, żelatyna i adsorbent mineralny. OenoPur łatwo się rozprowadza i może być stosowany bezpośrednio. Produkt jest wolny od kazeiny, więc nie wymaga znakowania.
Cel stosowania:
Już na wczesnym etapie powstającego wina OenoPur usuwa nadmierną ilość polifenoli, które negatywnie wpływają na wino. W zależności od warunków technicznych, OenoPur można dodawać do moszczu gronowego lub też pulpy /zmiażdżonych winogron.
Skutecznie chroni przed gorzkim smakiem i cierpkością.
Produkt i działanie:
OenoPur składa się z pojedynczych komponentów, które działają adsorbująco i kompleksowo usuwają niepożądane polifenole już w fazie moszczu. Dzięki temu znacznie poprawia się jakość moszczu, co jest konieczne do uzyskania harmonijnego wina. Produkt w proszku do zapobiegawczego traktowania moszczu, do bezpośredniego stosowania.
Dawkowanie:
10-30g /100L moszczu/miazgi (pulpy)
Stosowanie:
OenoPur dodaje się bezpośrednio do moszczu lub miazgi bez wstępnego napęczniania. Należy zapewnić dobre rozprowadzenie poprzez ciągłe mieszanie. Przed ewentualnym dodaniem kolejnych preparatów, oraz przed etapem filtracji odczekać co najmniej 20 minut.
W przypadku dodawania środków klarujących do moszczu, OenoPur wytrąca się bardzo intensywnie. Utrwalony osad może zostać oddzielony w łatwiejszy sposób, a ponadto wiąże on mniej płynu. Ze względu na oszczędność czasu, filtrację lub wirowanie moszczu można przeprowadzić jeszcze przed sedymentacją.

- 1 kg
- 20 kg



Upłynnianie i sacharyfikacja zacierów zbożowych. Upłynnia i dekstrynizuje

Hydrolizuje białka w peptydy i aminokwasy. Główna aktywność enzymu opiera się na proteinazie (EC.3.4.2x.xx)






Prosto, bezpiecznie, dokładnie: siarkowanie w płynie, 15% SO2
Kwas siarkowy (SO2) jest niezbędny do pomyślnej fermentacji alkoholowej
