Pomyślnie dodano do koszyka
Ilość:
Cena:
Razem:
W Twoim koszyku jest:
Razem:
Do darmowej wysyłki brakuje ci:

Pumping over - sposób na doskonałe czerwone wino

Pumping over - sposób na doskonałe czerwone wino
Producent: Inoxpa
Dostępność:
Poleć produkt znajomemu Drukuj opis produktu

Fermentacja alkoholowa wina to proces biologiczny, wyzwalany dodatkiem drożdży, w którym cukry w moszczu zamieniają się w alkohol etylowy, CO2, energię cieplną i inne produkty uboczne.

Dwutlenek węgla (CO2) powoduje, że ciała stałe, głównie skórki winogron, unoszą się na powierzchnię moszczu. Zjawisko to tworzy zwartą warstwę u góry, zwaną czapką. 

Operacja Pumping over

Technika ta polega na przeniesieniu fermentującego moszczu z dołu do góry zbiornika w celu namoczenia czapki. Do równomiernego rozprowadzenia go na powierzchni można również zastosować urządzenia rozpylające, które zapobiegają tworzeniu się kanałów, które mogłyby wpływać na proces maceracji.

 

Przesyłka kurierska od 21 zł
Płatności Płatności Płatności