BrennZyme FAL
BrennZyme FAL Pleśniowa α-AMYLAZA dla przemysłu gorzelniczego i piwowarskiego.
BrennZyme FAL jest pleśniową α-amylazą, dostępną w postaci płynnej. Jest ona stosowana w procesie fermentacyjnym, gdy rozkład skrobi na etapie warzelni/zacierania nie jest wystarczający. Enzym upłynnia skrobię resztkową w czasie procesu fermentacyjnego tworząc (wraz z glukoamylazą) dodatkową pulę cukrów fermentacyjnych. Produkt spełnia wymogi FAO/WHO oraz FCC dla enzymów jakości spożywczej.
WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE:
BrennZyme FAL hydrolizuje skrobię oraz dekstryny do postaci cukrów fermentacyjnych, dzięki czemu zapobiega się powstawaniu tzw. skrobiowego zmętnienia piwa. W gorzelnictwie przyspiesza on proces fermentacji tworząc oligodextryny łatwo scukrzane przez glukoamylazę. Dodatek preparatu BrennZyme FAL podwyższa stopień odfermentowania brzeczki o 2-5%. Ponadto obserwuje się polepszenie filtrowalności piwa ze względu na rozłożenie skrobi. W gorzelniach dodatek BrennZyme FAL skraca czas fermentacji. Dozowanie preparatu BrennZyme FAL wynosi 0,2-0,3 ml/hl przy jednoczesnym zastosowaniu 2,5-4ml BrennZyme GA/hl, lub 3-6ml/hl, jeśli żaden inny enzym nie jest stosowany. W gorzelnictwie stosuje się dawki 75 – 115 ml/t skrobi. Optymalne pH działania wynosi 5,0 - 5,4; pełen zakres działania 4,4-6,0; optymalna temperatura działania wynosi 50˚C, pełen zakres działania 40 - 60˚C.
INFORMACJE DODATKOWE BrennZyme FAL ma postać płynu o barwie bursztynowej.
RZECHOWYWANIE: Jeśli BrennZyme FAL jest przechowywany poniżej 13˚C wówczas zachowuje przynajmniej 92% swojej aktywności początkowej przez okres 24 miesięcy. W przypadku dłuższego przechowywania zalecane jest ponowne oznaczenie aktywności. PAKOWANIE: 25 kg kanistry z polietylenu PE, inne rodzaje na zamówienie.