Pomyślnie dodano do koszyka
Ilość:
Cena:
Razem:
W Twoim koszyku jest:
Razem:
Do darmowej wysyłki brakuje ci:

Wirówka talerzowa, separator do piwa

Wirówka talerzowa, separator do piwa
Producent: Reda Separation
Dostępność: Produkt na zamówienie
Poleć produkt znajomemu Drukuj opis produktu

Separatory, wirówki REDA są przeznaczone do klarowania piwa poprzez oddzielanie i usunięcie zawartych w nim cięższych ciał stałych, osadów, drożdży. Proces ten przebiega w sposób ciągły w jednym cyklu. Specjalna konstrukcja oraz uszczelnienia zapewniają optymalną wydajność klarowania nawet w obecności CO₂, bez strat gazu i aromatów. Duża siła odśrodkowa zastosowana w tej technologii pozwala na zbieranie cząstek stałych do „komory szlamowej” umieszczonej na obrzeżu bębna obrotowego: stamtąd są one okresowo usuwane w ustalonych odstępach czasu poza pomocą urządzenia hydraulicznego. Czasy wyładowań i interwały są programowalne. 

Dzięki zautomatyzowanemu sterowaniu proces klarowania przebiega w sposób ciągły, bez konieczności przerw międzyoperacyjnych na czyszczenie, z cyklami produkcyjnymi nawet kilkudniowymi.

Wszystkie części mające kontakt z piwem są wykonane ze stali nierdzewnej.

Dostępna jest również wersja dostarczana z czujnikiem mętności. Ma on na celu wykrycie poziomu zmętnienia produktu, dzięki czemu może sterować automatycznym rozładowaniem separatora. To urządzenie zapobiega zatykaniu się filtrów świecowych, które można wykorzystać jako końcowy stopień filtracji.

Separator jest wyposażony w płynne uszczelnienie pierścieniowe, które gwarantuje hermetyczną pracę oraz eliminuje ryzyko strat CO₂ (wersja izobaryczna).

Zalety w porównaniu z tradycyjną filtracją:
 Dzięki natychmiastowemu oddzieleniu ciał stałych możliwe jest ograniczenie kolejnych zabiegów filtracyjnych, które powodują straty produktu i / lub wyjątkowo długie czasy dekantacji.
 Proces klarowania połączony z końcowym etapem filtracji filtrami świcowymi pozwala uniknąć filtrów diatomitowych, kartonowych itp., które mają dobrze znane koszty operacyjne i trudności w stosowaniu.
 Klarowanie piwa odbywa się w trybie ciągłym, a więc z dużą oszczędnością pracy. Klarowanie uzyskuje się po jednym cyklu pracy , bez recyrkulacji
 Brak strat CO₂ podczas stosowania prezentowanego rozwiązania.

Aplikacje
- Klarowanie piwa pod koniec fermentacji
- Klarowanie piwa surowego (piwo zielone)
- Klarowanie w linii z modułem filtracji świecowej
- Eliminacja drożdży

Zalety

Wyższy uzysk piwa (brak strat podczas filtracji)
Poprawa właściwości organoleptycznych


Tabelka Reda

Płatności Płatności Płatności