Destylaty alkoholowe. Wytwarzanie, teoria i praktyka, Josef Pischl
Wydawnictwo: Borus & InterPolonus
ISBN: 9788362159000
Oprawa: Twarda z obwolutą
liczba stron: 224
Wymiary: 27 x 22 cm
Papier: Kredowy
Jedna z najobszerniejszych i najbardziej udanych książek na temat wyrobu napojów spirytusowych z owoców w drodze destylacji. Zawiera dokładny opis surowców, informacje o znaczeniu i właściwym stosowaniu czystych kultur drożdży, wskazówki dotyczące filtrów i filtracji, szczegółowy opis destylatorów prostych i kolumnowych, wyjaśnienie funkcji elementów wzmacniających w kolumnie, opis jej części oraz omówienie procesów odpędu alkoholu w aparatach z kolumną i bez kolumny.
Książka dopracowana i dostosowana do polskich realiów:
- Sytuacja prawna
- Polskie fachowe słownictwo
- Polskie odpowiedniki i zamienniki
- Akcesoria
- Bogato ilustrowana
- Nota od wydawcy
- Przedmowy do wydania polskiego
- Robert Makłowicz
- Piotr Bikont
- Przedmowa
- Podziękowania
- Znaczenie gospodarcze
- Podstawy destylacji
- Surowce do wyrobu destylatów
- Składniki owoców, jagód i ziół
- Ogólne wymogi jakościowe
- Owoce ziarnkowe
- Jabłka
- Gruszki
- Owoce pestkowe
- Czereśnie
- Wiśnie
- Śliwki
- Ałycza (zwana czasami mylnie mirabelką)
- Morele
- Brzoskwinie
- Owoce jagodowe
- Bez czarny
- Jarzębina
- Jałowiec
- Maliny
- Borówki czarne
- Porzeczki - czerwone, czarne, białe
- Truskawki i jeżyny
- Owoce dziko rosnące
- Tarnina
- Dereń
- Czeremcha
- Korzenie ziół
- Goryczka (gencjana)
- Gorysz miarz (Imperatoria ostruthium L.)
- Rzepa
- Wina i ich pozostałości
- Wino gronowe
- Wino owocowe lub moszcz
- Osad z win owocowych i gronowych
- Wytłoki owocowe i winne
- Przewidywana wydajność produkcji alkoholu
- Zawartość ekstraktu
- Przyrządy do pomiaru zawartości ekstraktu
- cukromierz
- Areometr Oechsle
- Refraktometr
- Obliczanie zawartości cukru w soku owocowym
- Obliczanie zawartości cukru w nastawie
- Szacowanie wydajności alkoholu
- Fermentatory i dbałość o ich stan
- Fermentatory
- Tworzywa sztuczne
- Metal
- Czyszczenie fermentatorów
- Fermentatory
- Fermentacja alkoholowa
- Drożdże szlachetne
- Rola drożdzy czystych kultur
- Inne czynniki wywołujące fermentację
- Występowanie drożdży
- Przebieg fermentacji
- Równanie sumaryczne fermentacji alkoholowej
- Fazy fermentacji
- Produkty fermentacji
- Alkohol
- Gliceryna
- Dwutlenek węgla (CO2)
- Aldehyd octowy
- Oleje fuzlowe
- Metanol (alkohol metalowy)
- Składniki zapachowe i smakowe
- Inne składniki
- Wpływ temperatury na fermentację
- Drożdże szlachetne
- Czyste kultury drożdży i ich zastosowanie
- Rodzaje czystych kultur drożdży
- Drożdże suche
- Drożdże płynne
- Drożdże prasowane (piekarniane)
- Przygotowanie i zastosowanie matki drożdżowej
- Rodzaje czystych kultur drożdży
- Zastosowanie preparatów enzymatycznych
- Co to są enzymy
- Dodawanie preparatu enzymatycznego
- Zakwaszanie
- Wartość pH
- Oznaczanie pH
- Zakwaszanie jako ochrona procesu fermentacji
- Jaki kwas zastosować
- Dwa sposoby dodawania kwasu
- Pożywki dla drożdży
- Amylazy
- Inne dodatki
- Nastaw
- Dodatki do nastawu
- Młynki do owoców
- młynki nożowe
- młynki wirnikowe
- młynki zgniatające
- Homogenizatory paszowe
- Wybór i przygotowanie owoców
- Jabłka i gruszki
- Owoce pestkowe
- Owoce jagodowe
- Korzenie
- Dodawanie wody
- Napełnianie fermentatora
- Czas fermentacji
- Sprawdzanie końca fermentacji
- Zaburzenie fermentacji
- Postępowanie z nastawem po fermentacji
- Właściwy moment rozpoczęcia destylacji
- Urządzenia do destylacji
- Budowa urządzeń do destylacji
- Kocioł destylacyjny
- Czasza kotła odpędowego
- Rura odpędowa
- Chłodnica i odbieralnik
- Rodzaje destylatorów
- Rodzaje ogrzewania
- Budowa kotła destylacyjnego
- Napełnianie i opróżnianie destylatora
- Wyposażenie dodatkowe
- Destylatory kolumnowe
- Czyszczenie aparatury destylacyjnej
- Budowa urządzeń do destylacji
- Destylacja nastawu (odpęd)
- ... w aparaturze do destylacji prostej
- Składniki nastawu podczas destylacji
- Składniki lotne
- Składniki nielotne
- Zasada destylacji
- Pierwszy i drugi odpęd
- Destylacja nastawu w kolumnie
- Naczynia do przechowywania destylatu
- Wady destylatu
- Posmak octu
- Wady smaku
- Zanieczyszczenie akroleiną
- Badanie zawartości alkoholu
- Alkoholomierz
- Zakup alkoholomierza
- Przebieg pomiaru przy użyciu alkoholomierza
- Wydajność alkoholu
- Alkoholomierz
- Ustalanie mocy trunku
- Jakość wody
- Obliczanie ilości wody
- Dodawanie wody
- Klarowanie lub filtrowanie
- Przyrządy do filtracji
- Napełnianie butelek i przechowywanie
- Napełnianie butelek
- Przechowywanie destylatów gotowych do spożycia
- Etykietowanie i sprzedaż
- Etykieta
- Prezentacja
- Kultura picia
- Destylaty specjalne
- Obstler jałowcowy
- Meisterwurz na owocach
- Obstler goryczkowy
- Destylat z gruszek (Williams)
- Destylat z bzu czarnego
- Destylat z jarzębiny
- Destylat z pigwy
- Destylat z moreli/brzoskwini
- Zasady destylacji w telegraficznym skrócie
- Przepisy prawne (obowiązujące w Austrii)
- Słowniczek pojęć specjalistycznych
- Przepisy prawne w innych krajach Unii Europejskiej
- Przepisy prawne regulujące wyrób alkoholu etylowego w Polsce
- Projekty zmian ustawowych
- Spis tabel
- Dziesięć najważniejszych zasad produkcji destylatów wysokogatunkowych
- Wykaz literatury
- Aneks
- Otrzymywanie destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych w warunkach gospodarczej gorzelni zbożowej
- Wprowadzenie
- Sytuacja gospodarczych gorzelni zbożowych w Austrii
- Surowce
- Skrobia (amylum)
- Zastosowanie enzymów
- Kontrola scukrzenia
- Technologia
- Zasady zacierania
- Wyposażenie kadzi zaciernej
- Postępowanie przy fermentacji zacieru słodkiego
- Wydajność
- Destylacja
- Wykorzystanie odwaru gorzelnianego i ścieków
- Przechowywanie destylatów
- Kontrola produkcji
- Cały proces w telegraficznym skrócie
- Indeks rzeczowy
- Nota o autorze
Oddając w ręce Czytelników niniejszą pozycję, chcemy poruszyć bardzo kontrowersyjny w Polsce temat: wytwarzanie wysokogatunkowych destylatów alkoholowych z owoców i innych roślin użytkowych.
Jest w Polsce coraz więcej osób, które - na dzień dzisiejszy choćby tylko teoretycznie - interesują się destylacją alkoholi. Dużym optymizmem napawa fakt, że nie chodzi tu o grupę, która chcąc ominąć prawo, usiłuje wyprodukować (i zaraz skonsumować) po prostu alkohol. Chodzi nam m.in. o rolników-producentów, którzy pragną przetworzyć własny surowiec, następnie o tych, którzy mając np. w swoich ogrodach surowiec, nie posiadają odpowiedniego sprzętu destylacyjnego, a także wielu hobbystów, którzy dla swoich potrzeb chcieliby wytworzyć, podkreślamy, wysokogatunkowy produkt. W wielu krajach Unii Europejskiej można to uczynić bez żadnych przeszkód.
Autor, uznany w Austrii autorytet, obok informacji teoretycznych przedstawia również wskazówki praktyczne - wszytko zgodnie z obowiązującymi w Austrii przepisami dotyczącymi produkcji destylatów. Prezentując w te sposób swoją wiedzę, poniekąd włącza się do naszej "narodowej" dyskusji, jak to prawo mogłoby wyglądać w Polsce, tak aby państwo było syte, a producenci...ocaleli.