Destiller

Ochrona Winorośli, dr Janusz Mazurek

Dostępność: Produkt niedostępny
Książka prezentuje kompendium wiedzy dotyczącej najważniejszych chorób i szkodników winorośli, sposobów ich zobacz pełny opis
Cena brutto: 50
Cena netto: 48
OPIS

Książka prezentuje kompendium wiedzy dotyczącej najważniejszych chorób i szkodników winorośli, sposobów ich rozpoznawania i monitorowania, doboru i terminowego stosowania biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin. Jest bogato ilustrowana. Posiada wiele użytecznych i praktycznych tabel.

Wydawnictwo: Fundacji Galicja Vitis
Oprawa: Miękka
liczba stron: 248
Wymiary: 165 x 225 mm
Rok wydania: 2017

Spis treści
Spis treści

Wstęp

Choroby grzybowe

  • Szara pleśń
  • Mączniak rzekomy
  • Mączniak prawdziwy
  • Nekroza kory winorośli
  • Antraknoza
  • Czarna zgnilizna
  • Czerwona zgnilizna
  • Coniella diplodiella
  • Inne choroby jagód w okresie ich dojrzewania
  • Grzybowe choroby drewna
  • Eutypa
  • Esca
  • Grzyby glebowe i choroby przez nie powodowane
  • Werticilioza
  • Fytoftoroza
  • Inne patogeny glebowe

Choroby bakteryjne

  • Rak bakteryjny winorośli
  • Choroba Pierce’a
  • Inne bakterie chorobotwórcze dla winorośli

Choroby wirusowe winorośli

Choroby powodowane przez nicienie

Systemy monitorowania chorób winorośli

Fazy rozwojowe winorośli

Szkodniki winorośli

Roślinożerne pajęczaki

  • Calepitrimerus vitis
  • Pilśniowiec winoroślowy
  • Przędziorek owocowiec i chmielowiec
  • Inne przędziorki żerujące na winorośli
  • Zwalczanie przędziorków
  • Biologiczne zwalczanie roślinożernych roztoczy

Szkodniki owadzie

  • Filoksera winiec
  • Skoczek winorośl owy
  • Czerwce
  • Zwójkówki
  • Biedronka wełnowcolubna
  • Muszka plamo skrzydła
  • Trociniarki
  • Szkodniki glebowe
  • Szkodniki o mniejszym znaczeniu dla winorośli
  • Czynniki fizjologiczne wpływające na zdrowotność winorośli

Niedobory składników pokarmowych

  • Azot i siarka
  • Fosfor
  • Potas
  • Magnez
  • Wapń
  • Bor
  • Cynk
  • Żelazo
  • Mangan
  • Zamieranie szypułek
  • Antagonizm jonowy

Inne zaburzenia fizjologiczne

  • Niskie pH
  • Susza
  • Upał
  • Nadmiar wody
  • Uszkodzenia spowodowane przez mróz
  • Uszkodzenia spowodowane przez przymrozki
  • Uszkodzenia gradowe
  • Utrata jędrności jagód
  • Korzenie powietrzne
  • Zespół zaburzeń wzrostu w okresie wiosennym
  • Uszkodzenia spowodowane znoszeniem herbicydów
  • Uszkodzenia spowodowane przez fungicydy

Ochrona winorośli przed stresem środowiskowym

  • Znaczenie biostymulatorów i innych środków wspomagających w ochronie przed stresem

Ochrona winorośli przed mrozem

  • Mechanizm powstawania uszkodzeń mrozowych
  • Przygotowywanie winorośli do zimowania
  • Objawy uszkodzeń mrozowych
  • Szacowanie uszkodzeń pąków i drewna
  • Pośrednie metody ochrony przed mrozem
  • Bezpośrednie metody ochrony przed mrozem

Wybrane aspekty techniki ochrony winorośli

Przegląd opryskiwaczy stosowanych w ochronie winorośli

  • Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na mniejszych powierzchniach
  • Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na dużych powierzchniach
  • Poprawne dawkowanie środków ochrony roślin
  • Ustalanie wydatku cieczy
  • Technika prowadzenia zabiegów na mniejszych powierzchniach
  • Jakość wody i stosowanie adiuwantów
  • Parametr Delta T
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.