Ochrona Winorośli, dr Janusz Mazurek
Książka prezentuje kompendium wiedzy dotyczącej najważniejszych chorób i szkodników winorośli, sposobów ich rozpoznawania i monitorowania, doboru i terminowego stosowania biologicznych i chemicznych środków ochrony roślin. Jest bogato ilustrowana. Posiada wiele użytecznych i praktycznych tabel.
Wydawnictwo: Fundacji Galicja Vitis
Oprawa: Miękka
liczba stron: 248
Wymiary: 165 x 225 mm
Rok wydania: 2017
Wstęp
Choroby grzybowe
- Szara pleśń
- Mączniak rzekomy
- Mączniak prawdziwy
- Nekroza kory winorośli
- Antraknoza
- Czarna zgnilizna
- Czerwona zgnilizna
- Coniella diplodiella
- Inne choroby jagód w okresie ich dojrzewania
- Grzybowe choroby drewna
- Eutypa
- Esca
- Grzyby glebowe i choroby przez nie powodowane
- Werticilioza
- Fytoftoroza
- Inne patogeny glebowe
Choroby bakteryjne
- Rak bakteryjny winorośli
- Choroba Pierce’a
- Inne bakterie chorobotwórcze dla winorośli
Choroby wirusowe winorośli
Choroby powodowane przez nicienie
Systemy monitorowania chorób winorośli
Fazy rozwojowe winorośli
Szkodniki winorośli
Roślinożerne pajęczaki
- Calepitrimerus vitis
- Pilśniowiec winoroślowy
- Przędziorek owocowiec i chmielowiec
- Inne przędziorki żerujące na winorośli
- Zwalczanie przędziorków
- Biologiczne zwalczanie roślinożernych roztoczy
Szkodniki owadzie
- Filoksera winiec
- Skoczek winorośl owy
- Czerwce
- Zwójkówki
- Biedronka wełnowcolubna
- Muszka plamo skrzydła
- Trociniarki
- Szkodniki glebowe
- Szkodniki o mniejszym znaczeniu dla winorośli
- Czynniki fizjologiczne wpływające na zdrowotność winorośli
Niedobory składników pokarmowych
- Azot i siarka
- Fosfor
- Potas
- Magnez
- Wapń
- Bor
- Cynk
- Żelazo
- Mangan
- Zamieranie szypułek
- Antagonizm jonowy
Inne zaburzenia fizjologiczne
- Niskie pH
- Susza
- Upał
- Nadmiar wody
- Uszkodzenia spowodowane przez mróz
- Uszkodzenia spowodowane przez przymrozki
- Uszkodzenia gradowe
- Utrata jędrności jagód
- Korzenie powietrzne
- Zespół zaburzeń wzrostu w okresie wiosennym
- Uszkodzenia spowodowane znoszeniem herbicydów
- Uszkodzenia spowodowane przez fungicydy
Ochrona winorośli przed stresem środowiskowym
- Znaczenie biostymulatorów i innych środków wspomagających w ochronie przed stresem
Ochrona winorośli przed mrozem
- Mechanizm powstawania uszkodzeń mrozowych
- Przygotowywanie winorośli do zimowania
- Objawy uszkodzeń mrozowych
- Szacowanie uszkodzeń pąków i drewna
- Pośrednie metody ochrony przed mrozem
- Bezpośrednie metody ochrony przed mrozem
Wybrane aspekty techniki ochrony winorośli
Przegląd opryskiwaczy stosowanych w ochronie winorośli
- Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na mniejszych powierzchniach
- Opryskiwacze przeznaczone do zabiegów na dużych powierzchniach
- Poprawne dawkowanie środków ochrony roślin
- Ustalanie wydatku cieczy
- Technika prowadzenia zabiegów na mniejszych powierzchniach
- Jakość wody i stosowanie adiuwantów
- Parametr Delta T
Przesyłka kurierska | od 27 zł |