Pomyślnie dodano do koszyka
Ilość:
Cena:
Razem:
W Twoim koszyku jest:
Razem:
Do darmowej wysyłki brakuje ci:

Wirówka, separator do wina

Wirówka, separator do wina
Producent: Reda Separation
Dostępność:
Poleć produkt znajomemu Drukuj opis produktu

Separatory, wirówki REDA są przeznaczone do klarowania wina poprzez oddzielanie i usunięcie zawartych w nim cięższych ciał stałych, osadów, drożdży. Proces ten przebiega w sposób ciągły w jednym cyklu. Specjalna konstrukcja oraz uszczelnienia zapewniają optymalną wydajność klarowania nawet w obecności CO₂, bez strat gazu i aromatów. Duża siła odśrodkowa zastosowana w tej technologii pozwala na zbieranie cząstek stałych do „komory szlamowej” umieszczonej na obrzeżu bębna obrotowego: stamtąd są one okresowo usuwane w ustalonych odstępach czasu poza pomocą urządzenia hydraulicznego. Czasy wyładowań i interwały są programowalne. 

Dzięki zautomatyzowanemu sterowaniu proces klarowania przebiega w sposób ciągły, bez konieczności przerw międzyoperacyjnych na czyszczenie, z cyklami produkcyjnymi nawet kilkudniowymi.

Wszystkie części mające kontakt z piwem są wykonane ze stali nierdzewnej.

Dostępna jest również wersja dostarczana z czujnikiem mętności. Ma on na celu wykrycie poziomu zmętnienia produktu, dzięki czemu może sterować automatycznym rozładowaniem separatora. To urządzenie zapobiega zatykaniu się filtrów świecowych, które można wykorzystać jako końcowy stopień filtracji.

Separator jest wyposażony w płynne uszczelnienie pierścieniowe, które gwarantuje hermetyczną pracę oraz eliminuje ryzyko strat CO₂ (wersja izobaryczna).

Zalety w porównaniu z tradycyjną filtracją:
 Dzięki natychmiastowemu oddzieleniu ciał stałych możliwe jest ograniczenie kolejnych zabiegów filtracyjnych, które powodują straty produktu i / lub wyjątkowo długie czasy dekantacji.
 Proces klarowania połączony z końcowym etapem filtracji filtrami świcowymi pozwala uniknąć filtrów diatomitowych, kartonowych itp., które mają dobrze znane koszty operacyjne i trudności w stosowaniu.
 Klarowanie wina odbywa się w trybie ciągłym, a więc z dużą oszczędnością pracy. Klarowanie uzyskuje się po jednym cyklu pracy , bez recyrkulacji
 Brak strat CO₂ podczas stosowania prezentowanego rozwiązania.

Aplikacje
- Klarowanie wina pod koniec fermentacji
- Klarowanie w linii z modułem filtracji świecowej
- Eliminacja drożdży

Zalety

Wyższy uzysk wina (brak strat podczas filtracji)
Poprawa właściwości organoleptycznych


Tabelka Reda

Przesyłka kurierska od 21 zł
Płatności Płatności Płatności