OPIS
Skoncentrowany rektyfikowany moszcz z winogron –
reprezentuje kompleks cukrowy naturalnie występujący w moszczu gronowym, składający się z glukozy (ok. 50%) i fruktozy (ok. 50%).
Słodycz
Siła słodząca porównywalna do sacharozy (POD = 100%)
Kolor
Reakcja Maillarda – karmelizacja
Rozpuszczalność
Łatwo rozpuszczalny w wodzie
Moc przeciw zamarzaniu
Obniża temperaturę zamarzania
PAC = 1,9
Indeks glikemiczny (GI)
Średnio-niski (IG = 49)
Główne funkcje
Zastosowanie do wzbogacania: 1 kg produktu (objętość = 0,66 litra) wytwarza 0,5943 litra alkoholu → 1,68 kg produktu zwiększa 100 litrów wina o 1% zawartość alkoholu
Zastosowanie w drugiej fermentacji: Aby zwiększyć zawartość 1 atm (~1 l CO2/l) w 1 litrze wina, potrzebne są 4 g produktu.