Spiriferm Classic to silnie fermentujące suche, czyste drożdże ze szczepu Saccharomyces cerevisiae.
Charakterystyka fermentacyjna Spiriferm Classic jest idealna podczas fermentacji zacierów gorzelnianych zbożowych i owocowych:
Tolerancja na alkohol do 12% obj.
Niskie tworzenie SO2 i H2S
Zalecana temperatura fermentacji: 18 - 25 °C
Nadaje się do owoców ziarnkowych, wiśni, zbóż i melasy.
Dawkowanie
Generalnie na każde 100 l zacieru dozuje się 20 g Spiriferm Classic. Dawkę można zwiększyć do 25 – 30 g Spiriferm na 100 l w przypadku zacierów o obniżonym poziomie mikrobiologicznym. Pięć do dziesięciu razy większą ilość Spiriferm Classic należy ponownie nawodnić w mieszance moszczu i wody w stosunku 1 : 1 (35 - 40 °C), tj. wymieszać i pozostawić do zagruntowania na ok. 1 godz. 20 minut. Może być dodawany partiami lub poza pomocą pompy dozującej.
Składowanie
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Otwarte opakowania należy natychmiast szczelnie zamknąć i zużyć w ciągu 2 – 3 dni.

Kwas fumarowy hamuje rozwój bakterii. Przenikanie przez błonę komórkową bakterii kwasu mlekowego zmniejsza


MaloStar® Fruit nie zawiera diacetylu, co pozwala


Prosto, bezpiecznie, dokładnie: siarkowanie w płynie, 15% SO2
Kwas siarkowy (SO2) jest niezbędny do pomyślnej fermentacji alkoholowej

Akticol FA to aktywowany kwasem węgiel roślinny opracowany specjalnie do odbarwiania. Dzięki temu Akticol FA



Oenoferm® Pink wspiera styl międzynarodowych win różowych – rześkich, wytrawnych i z wyraźnymi

