Destiller

Syropiarnia, Syrup Room do produkcji napojów gazowanych, Soft Drinków, soków z koncentratów, nektarów

Producent:
Podstawowym składnikiem Soft Drinków, słodzonych napjów gazowanych bezalkoholowych jest syrop cukrowy , który zobacz pełny opis
OPIS

Podstawowym składnikiem Soft Drinków, słodzonych napjów gazowanych bezalkoholowych jest syrop cukrowy , który przygotowywany jest w zepole urządzeń zwanych Syrup Room'em, syropiarnią.  W zależności od wymagań produkcyjnych danego napoju przygotowanie syropu może być wykonane na zimno albo na gorąco. Stosunek wagi cukru i wody w przygotowanym syropie cukrowym wynosi ok 60-65 Brix.  Na pierwszym etapie przygotowywany jest syrop prosty (simple sugar) - mieszanka wody technologicznej i cukru lub słodzików. Drugi etap to przygotowanie syropu końcowego - mieszaniny syropu prostego z koncentratami soków owocowych (w przypadku SOFT Drinków, nektarów) oraz innymi dodatkami (tj. aromatami, stabilizatorami, witaminami).

Syropiarnia służą także do wstępnego przegotowania bazy do produkcji soków z koncentartów soków owocowych, SOFT Drinków.  Zadaniem urządzeń jest w tym przypadku rozładunek cukru, słodzików, koncentratów soków owocowych.  Następnie przygotowanie syropu cukrowego, rozcieńczenie koncentratów, dodanie innych składników, mieszanie i uzyskanie odpwiednicch stężen i proporcji.  Tak przygotowana baza pod napoje gazowane przesyłana jest następnie do urządzenia zwanego  PREMIX'em. 

Niegazowane soki owocowe z koncentratów soków owocowych z syropiarni trafiają bezpośrednio do pasteryzatora. 


Możemy wymienić dwa typy Syrup Room'ów: 

  • Batch Type Sugar Dissolving System, NCSD, (okresowy, zbiornikowy),
  • Continuous Sugar Dissolving System, CSD, (ciągły).

W skład syropiarni (Syrup roomów) wchodzą urządzenia do: 

  • rozładunku cukru (słodzików), który może zostać dostarczony do zakładu w workach 25, 50 lub 1000 kg,
  • rozładunku koncentratów soków, które trafiają do zakładu najczęściej w dużych beczkach,
  • zbiorników z mieszadłami,
  • aparatury pomiarowej,
  • filtracji,
  • wymiennika ciepła,
  • elementy niezbędne do mycia CIP.
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.