Podstawowym składnikiem Soft Drinków, słodzonych napjów gazowanych bezalkoholowych jest syrop cukrowy , który przygotowywany jest w zepole urządzeń zwanych Syrup Room'em, syropiarnią. W zależności od wymagań produkcyjnych danego napoju przygotowanie syropu może być wykonane na zimno albo na gorąco. Stosunek wagi cukru i wody w przygotowanym syropie cukrowym wynosi ok 60-65 Brix. Na pierwszym etapie przygotowywany jest syrop prosty (simple sugar) - mieszanka wody technologicznej i cukru lub słodzików. Drugi etap to przygotowanie syropu końcowego - mieszaniny syropu prostego z koncentratami soków owocowych (w przypadku SOFT Drinków, nektarów) oraz innymi dodatkami (tj. aromatami, stabilizatorami, witaminami).
Syropiarnia służą także do wstępnego przegotowania bazy do produkcji soków z koncentartów soków owocowych, SOFT Drinków. Zadaniem urządzeń jest w tym przypadku rozładunek cukru, słodzików, koncentratów soków owocowych. Następnie przygotowanie syropu cukrowego, rozcieńczenie koncentratów, dodanie innych składników, mieszanie i uzyskanie odpwiednicch stężen i proporcji. Tak przygotowana baza pod napoje gazowane przesyłana jest następnie do urządzenia zwanego PREMIX'em.
Niegazowane soki owocowe z koncentratów soków owocowych z syropiarni trafiają bezpośrednio do pasteryzatora.
Możemy wymienić dwa typy Syrup Room'ów:
- Batch Type Sugar Dissolving System, NCSD, (okresowy, zbiornikowy),
- Continuous Sugar Dissolving System, CSD, (ciągły).
W skład syropiarni (Syrup roomów) wchodzą urządzenia do:
- rozładunku cukru (słodzików), który może zostać dostarczony do zakładu w workach 25, 50 lub 1000 kg,
- rozładunku koncentratów soków, które trafiają do zakładu najczęściej w dużych beczkach,
- zbiorników z mieszadłami,
- aparatury pomiarowej,
- filtracji,
- wymiennika ciepła,
- elementy niezbędne do mycia CIP.