OPIS
Manualne urządzenie niezbędne w produkcji win musujących metodą tradycyjną, szampańską. Służy do usuwania osadu z wina musującego będącego ostanim etapem metody szampańskiej (klasycznej, tradycyjnej), bez powodowania mętnienia wina oraz utraty nadmiernej ilości dwutlenku węgla oraz na dodaniu liqueur d'expédition. Polega na eliminacji drożdży znajdujących się w szyjce butelki po procesie remuage, poprzez zamrożenie jej do temperatury ok. –25°C w specjalnym roztworze oraz usunięciu kapsla. DÉGORGEMENT(fr.) czasami używa się spolszczonego określenia „degorżowanie” czyli usunięcie osadu z szampana lub innego wina musującego wytwarzanego metodą szampańską powstałego w wyniku wtórnej fermentacji.
Parametry techniczne:
- Wydajność 100-150 b / h w zależności od objętości likieru i właściwości wina.
- Możliwość pracy z zamrażarką do szyjek butelek
- Maszyna przygotowana do pracy z butelkami standardowymi i specjalnymi o pojemności 37,5 cl, 75 cl i 150 cl bez jakiejkolwiek zmiany formatu na maszynie.
- Konstrukcja maszyny wykonana ze stali nierdzewnej.
- Przybliżona wysokość robocza: 900 mm.
- Ciśnienie gazu obojętnego: 1 bar.
- Przybliżone wymiary: 700 x 1050 x (wys.) 1750 mm.
- Przybliżona waga: 75 kg.