Więgiel aktywny Granucol wykonany jest z peletów węgla aktywnego pochodzenia roślinnego. Pelety węglowe poddawane są specjalnemu procesowi produkcji, który zapewnia wysokie właściwości adsorpcyjne i łatwe rozpuszczanie.
Granucol GE: do adsorpcji niepożądanego posmaku i zapachu w piwie, soku, winie i napojach spirytusowych
Granucol FA: do redukcji tanin i polifenoli oraz do eliminacji intensywnego zabarwienia w wyniku reakcji brązowienia. Może być stosowany do wina, soków i alkoholi.
Granucol BI: do redukcji tanin i polifenoli oraz odbarwiania piwa i win wysokobarwnych.
Dawkowanie
Granucol GE
Wino: 10-100 g/hL
Sok: 10-100 g/hL
Piwo: 10-30 g/hL
Alkohole: 50-100 g/hL
Granukol FA
Wino: 10-30 g/hL
Sok: 10-100 g/hL
Alkohole: 50-100 g/hL
Granucol BI
Wino: 10-50 g/hL
Piwo: 200-400 g/hL
Stosowanie
Granucol należy rozpuścić przed użyciem. Dozowanie Granucol może być podawane podczas filtracji wstępnej lub przed klarowaniem.
Składowanie
Węgiel aktywny jest bardzo wrażliwy na zapach i wilgoć. Granucol należy chronić przed wilgocią i obcymi zapachami. Otwarte opakowania należy natychmiast szczelnie zamknąć.
Cydr: tak
Tannivin® Elevage to wysokiej jakości tanina na bazie dębu, quebracho
Kwas fumarowy hamuje rozwój bakterii. Przenikanie przez błonę komórkową bakterii kwasu mlekowego zmniejsza
VinProtect zapewnia skuteczną ochronę przed utlenianiem i stabilizację składników aromatu
Specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suche drożdże do uzyskania profilu aromatu odmianowych wysokogatunkowych win Riesling. Szczep drożdży E 68/73
Organiczna guma arabska o certyfikowanej jakości.
Guma arabska (E 414) to naturalny produkt otrzymywany z suszonego soku akacji seyal. W winie
MostRein® PORE-TEC to granulat z węglem aktywowanym bentonitem do profilaktycznej, starannej obróbki rozgniecionych
Pojemność robocza - 80 litrów
Minimalna ilość napełnienia - 30 litrów
Standardowy czas od włączernia