Chillery, kontrola temperatury fermentacji

Destiller

Fermentacja wina w kontrolowanej temperaturze

Kontrola temperatury fermentacji ma zasadnicze znaczenie dla nowoczesnego procesu maceracji, fermentacji, sabilizacji i przechowywania wina. Właściwa temperatura fermentacji wina ma kluczowe znaczenie dla jego wlaściwości smakowo-zapachowych. Można postawić tezę, że na wielu etapach wytwarzania wina temperatura ma kluczowe znaczenie. Pewne zabiegi enologiczne można zacząć lub zakonczyć wyłącznie w pewnym zakresie temperatur.  Najbardziej niezawodną metodą kontroli temperatury fermentacji jest instalacja glikolowa (chillery-pompy ciapła) która zapewnia  chłodzenie lub grzanie każdego zbiornika w zadanej przez winiarza temperaturze.  

Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.