Drożdze winiarskie Oenoferm® Bouquet
Drożdże Oenoferm Bouquet F3 500 gDrożdże winiarskie przeznaczone dla białych win, rozwijające ożywcze, świeże aromaty.
Opis produktu:
Drożdże Oenoferm®Bouquet to wyselekcjonowane suszone drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae, dobrze znanego poza jego aromatyczne właściwości. Dzięki specjalnym właściwościom enzymatycznym zostają uwolnione specyficzne dla winogron aromaty.
Dopuszczone zgodnie z prawem i przepisami obowiązujących obecnie w UE. Czystość i jakość zostały udowodnione laboratoryjnie.
Proces produkcji drożdży F3-Erbslöh - przeznaczenie do fermentacji
Doświadczenie w produkcji cennych i zatwierdzonych szczepów drożdży Erbslöh Oenoferm®, pozwala zwiększać ich siłę. Do hodowli drożdży użyto pożywki bogatej w substancje mineralne i witaminy. Oenoferm®Bouquet przeprowadzają bezpieczną fermentację, nawet w stresujących warunkach.
Produkt i działanie:
Drożdże Oenoferm®Bouquet produkują duże ilości tak zwanych „substancji owocowych” i estrów i w ten sposób przyczyniają się do wieloaspektowego aromatu i smaku kompozycji. Korzystna jest kontrolowana, powolna fermentacja. Komponenty owocowe, egzotyczne, czarnej porzeczki i słodkie kwiatowe aromaty są typowe dla win fermentowanych z Oenoferm®Bouquet Ponadto niechciane smaki są dobrze zamaskowane. Drożdże te idealnie nadają się również do wyrobu win cuvée.
Korzystne temperatury przebiegu fermentacji, oraz do oceny sensorycznej: 16-20°C.
Tolerancja na alkohol: do 15% obj.
Dawkowanie:
Dodanie 25-35 g Oenoferm®Bouquet/100L moszczu winogronowego zapewnia optymalną liczbę żywych komórek drożdży na ml moszczu. Ta duża liczba komórek zapewnia natychmiastowe wystąpienie fermentacji i przewagę nad dzikimi kulturami drożdży.
Zastosowanie:
Drożdże Oenoferm®Bouquet uwodnić w ilości 10 razy większej niż ilość drożdży mieszaniną 1:1 ciepłej wody (37-42°C) i moszczu gronowego. Powoli wymieszać. Pozostawić do spęcznienia na 20 minut.
Zawiesinę drożdży dodaje się do kadzi, ciągle mieszając. Różnica temperatur między starterem drożdżowym, a moszczem nie powinna przekraczać 8°C. W przeciwnym razie, może dojść do tzw. szoku termicznego, co może spowodować uszkodzenie wielu komórek drożdży i prowadzić do spadku wydajności drożdży. Wskazane jest, aby po około 10 minutach dodać do zawiesiny biologiczny aktywator drożdży i pożywkę Vita Drive®F3 w tej samej ilości. Gdy tylko rozpocznie się fermentacja, zaleca się kontrolować temperaturę, w celu utrzymania procesu na wymaganym poziomie.
Przechowywanie:
Pakowane próżniowo. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Napoczęte opakowania szczelnie zamknąć i wykorzystać w ciągu 2-3 dni.
Przesyłka kurierska | od 27 zł |