Destiller

NaCalit® Pore-Tec, bentonit sodowo-wapienny

Producent:
Kod produktu:
Ean:
Dostępność: Wybierz wariant
Czerwone, różowe, białe
Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane zobacz pełny opis
Wybierz wariant:
1 kg 0 0 Produkt niedostępny
20 kg 0 0 Produkt niedostępny
OPIS

Granulowany bentonit sodowo-wapniowy do produkcji napojów najwyższej jakości. Soki owocowe, moszcze i wino są stabilizowane przez adsorpcję białek i innych cząstek koloidalnych odpowiedzialnych poza powstawanie zmętnienia. Klarowanie wspomaga flokulacja w ramach obróbki wina metodą łączoną krzemianów koloidalnych (Klar-Sol Super) oraz preparatów treningowych zawierających proteiny (żelatyna, wiza itp.). Garbniki jako element sensoryczny napoju są również słabiej adsorbowane przez zastosowane środki klarujące.

NaCalit® Pore-Tec ma w szczególności następujące właściwości

  • Bardziej spójna i bardziej selektywna adsorpcja białek i cząstek koloidalnych.
  • Silniejsze właściwości klarujące dla win problematycznych i win o wyższym pH (ok. do 3,45).

Dawkowanie

Zalecaną dawkę należy ustalić w laboratorium wspólnie z enologiem, wykonując mikrotest ze względu na czynniki wpływające na skuteczność klarowania (pH, temperatura, zmętnienie).

Sugerowane dawkowanie:

  • Cydr. 50 - 150 g / hl
  • Soki 100 - 250 g / hl
  • Wino owocowe 50 - 150 g / hl
  • Moszcz winogronowy 50 - 150 g / hl
  • Wino 50 - 200 g / hl

NaCalit® Pore-Tec należy wlewać w małych dawkach do ok. 3-5-krotnej objętości wody i dobrze wymieszać. Czas pęcznienia to około 4 - 6 godzin. Przed użyciem zawiesinę należy sprawdzić pod kątem obcych zapachów. Następnie zawiesinę miesza się z mniejszą ilością  napoju, który następnie dokładnie miesza się z pozostałą objętością. 

Pliki do pobrania
Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.