Więgiel aktywny Granucol wykonany jest z peletów węgla aktywnego pochodzenia roślinnego. Pelety węglowe poddawane są specjalnemu procesowi produkcji, który zapewnia wysokie właściwości adsorpcyjne i łatwe rozpuszczanie.
Granucol GE: do adsorpcji niepożądanego posmaku i zapachu w piwie, soku, winie i napojach spirytusowych
Granucol FA: do redukcji tanin i polifenoli oraz do eliminacji intensywnego zabarwienia w wyniku reakcji brązowienia. Może być stosowany do wina, soków i alkoholi.
Granucol BI: do redukcji tanin i polifenoli oraz odbarwiania piwa i win wysokobarwnych.
Dawkowanie
Granucol GE
Wino: 10-100 g/hL
Sok: 10-100 g/hL
Piwo: 10-30 g/hL
Alkohole: 50-100 g/hL
Granukol FA
Wino: 10-30 g/hL
Sok: 10-100 g/hL
Alkohole: 50-100 g/hL
Granucol BI
Wino: 10-50 g/hL
Piwo: 200-400 g/hL
Stosowanie
Granucol należy rozpuścić przed użyciem. Dozowanie Granucol może być podawane podczas filtracji wstępnej lub przed klarowaniem.
Składowanie
Węgiel aktywny jest bardzo wrażliwy na zapach i wilgoć. Granucol należy chronić przed wilgocią i obcymi zapachami. Otwarte opakowania należy natychmiast szczelnie zamknąć.
- 1 kg
- 20 kg
Skoncentrowany, płynny preparat enzymatyczny (EC. 3.2.1.15) z Aspergillus niger do selektywnej degradacji
Poszczególne rodzaje Granucol® to granulki węgla aktywnego pochodzenia roślinnego. Granucol®
Prosto, bezpiecznie, dokładnie: siarkowanie w płynie, 15% SO2
Kwas siarkowy (SO2) jest niezbędny do pomyślnej fermentacji alkoholowej
Akticol FA to aktywowany kwasem węgiel roślinny opracowany specjalnie do odbarwiania. Dzięki temu Akticol FA