Wina musujące
Wino musujące to specyficzny rodzaj wina, które jest dodatkowo wzbogacone dwutlenkiem węgla powstałym w procesie wtórnej fermentacji. Wg norm prawa europejskiego wino musujące powinno zawierać nie mniej 1,2% ale nie więcej niż 15% alkoholu. Dodatkowo cały alkohol zawarty w winie musi pochodzić z procesu fermentacji. Bąbelki w winie musującym powstają jako produkt uboczny fermentacji, w tym przypadku dwutlenek węgla. W metodzie klasycznej - szampańskiej wtórna fermentacja odbywa się w butelce. W metodzie Charmat wtórna fermentacja odbywa się w specjalistycznych zbiornikach ciśnieniowych. W miarę postępu wtórnej fermentacji powstaje dwutlenek węgla, który w przeciwieństwie do klasycznej fermentacji, nie ulatuje przez zawór fermentacyjny, lecz jest wyłapywany, gromadzony w zbiorniku ciśnieniowym. Powstający dwutlenek węgla powoduje wzrost ciśnienia w zbiorniku, nawet do 8-9 bar.