Urządzenie o dużej wydajności służące do oczyszczania soku z cząstek stałych. Wykonane ze stali nierdzewnej 1.4301 / AISI 304.
Wirówki talerzowe wykorzystywane są do oddzielania soku od mogących znajdować się w nim cząstek stałych przy wykorzystaniu siły odśrodkowej. Działają w sposób ciągły, pozwalając na pełną automatyzację linii do otrzymywania surowych soków owocowych. Świeżo wyciśnięty sok wprowadzany jest do urządzenia. Pod wpływem siły odśrodkowej następuje rozdzielenie soku od cząstek stałych. Urządzenia te są szczególnie polecane do produkcji soków naturalnie mętnych. Oddzielenie soku od części stałych następuje w ciągu kilkunastu sekund, co znacznie ogranicza reakcje utleniania zarówno składników prozdrowotnych jak i wpływających na cechy organoleptyczne soków. Poza tym, ze względu na niewielką i zamkniętą przestrzeń proces można prowadzić w atmosferze gazu obojętnego.
Wyposażenie:
- Kompletna jednostka wirówki montowana na ramie z panelem sterowania i napędem o zmiennej częstotliwości
- Uszczelnienie pierścieniem cieczowym zapobiegające pobieraniu tlenu
- Magnetyczny przetwornik przepływu
- Zawór ręczny do kontroli natężenia przepływu
- Manometr na wylocie produktu
- Zawór ręczny do kontroli ciśnienia wstecznego
- Zawór zwrotny na wylocie produktu
- Wzierniki na wlocie/wylocie produktu
- Reduktor ciśnienia wody i filtr do wody roboczej
- Czujnik wibracji
Ponieważ trendy w piwie szybko się zmieniają, a klienci są wymagający, jeśli chodzi o nowe smaki,


