Pomyślnie dodano do koszyka
Ilość:
Cena:
Razem:
W Twoim koszyku jest:
Razem:
Do darmowej wysyłki brakuje ci:

Cukromierz, Winomierz - pomiar zawartości cukru w moszczu, soku

Cukromierz, Winomierz - pomiar zawartości cukru w moszczu, soku
Producent: Biowin
Dostępność: Wysyłka w ciągu 24 h
Ilość:
Cena: 13
Cena netto: 11zł
Poleć produkt znajomemu Drukuj opis produktu
Zapytaj o produkt

Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt. Zakres: od 0 do 24°Blg ( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).

Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić się powinien w przedziale - obszar zielony
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.

Przesyłka kurierska od 21 zł

Do tego produktu polecamy

Nasi klienci wybrali także

Beczki dębowe do kiszenia kapusty lub ogórków o pojemności od 30 do 80 litrów

Dębowe beczki do kiszenia kapusty, ogórków, wyprodukowane na Węgrzech, według tradycyjnych metod w standardzie EKOlogicznym! Najwyższej jakości beczki dębowe do kiszenia
Cena: 465 zł
Sprawdź
Płatności Płatności Płatności