Pomyślnie dodano do koszyka
Ilość:
Cena:
Razem:
W Twoim koszyku jest:
Razem:
Do darmowej wysyłki brakuje ci:

Stacja mycia, sanityzacji CIP

Stacja mycia, sanityzacji CIP
Dostępność: Produkt na zamówienie (6-8 tygodni)
Ilość:
Cena: 39 360
Cena netto: 32 000zł
Poleć produkt znajomemu Drukuj opis produktu

Stacja mycia sanityzacji (ang. CIP - Cleaning In Place) w szczególności zbiorników.

Znajdujące się w naszej ofercie stacje CIP (Stacja mycia CIP ang. Clean In Place) wykorzystywane są do mycia zbiorników, spożywczych węzy elastycznych, urządzeń, linii produkcyjnych i rurociągów przemysłowych w trybie zamkniętym. Stacja mycia CIP wyposażona jest w układ automatyki odpowiedzialny za sterowanie całym procesem mycia. Obsługa stacji ogranicza się do podłączenia jej do instalacji i uruchomienia programu. Cyrkulujące roztwory myjące przygotowywane są automatycznie poprzez pompy dozujące, których zadaniem jest dostarczenie ściśle określanych ilości środków chemicznych do zbiornika głównego stacji. W zbiorniku zachodzi również podgrzewanie cieczy. Rodzaj substancji, a także ich stężenie i temperatura są dostosowane do zaleceń producenta instalacji. Następnie chemikalia krążą w obiegu zamkniętym między stacją, a danym urządzeniem w czasie, który zapewni dokładne wymycie urządzenia przy założonej temperaturze. Po skończonym cyklu czyszczenia chemicznego cała instalacja jest przepłukiwana wodą, aż do momentu gdy pH popłuczyn osiągnie odczyn neutralny. Stacja mycia CIP pracuje w tzw. cyklu zamkniętym, co pozwala na oszczędność środków myjących, jak też na zmniejszenie ilości ścieków odprowadzanych po myciu. Mobilne stacje montowane są na ruchomej platformie i mogą być wyposażone w specjalne dysze myjące dostosowane do geometrii mytych urządzeń.

Przeznaczenie:

Prawo na całym świecie nakłada obowiązek na producentów żywności respektowania przepisów dotyczących zdrowia i jakości wytwarzanych przez siebie produktów, a nie spełnienie ich może zaowocować bardzo poważnymi konsekwencjami. Dlatego też stacja CIP stała się niezbędnym elementem wyposażenia zakładów przetwórstwa spożywczego spełniających wymagania systemu HACCP. HACCP jest narzędziem zarządzania bezpieczeństwem żywności i uniwersalną metodą systematycznej oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określenia metod ich eliminacji podczas produkcji żywności.

Sposób działania:

Praca układu CIP (Clean in Place) polega na włączaniu się automatycznego układu mycia w obiegu zamkniętym. Stacja CIP składa się ze zbiorników wody, roztworów myjących i dezynfekujących, pomp, zaworów i przewodów, zakończonych urządzeniami rozpylającymi. Podczas pracy linii technologicznej, przy przepływie surowca przez maszyny i urządzenia, układ CIP jest całkowicie odcięty od linii produkcyjnych. Odpowiednie stężenie środków myjących utrzymuje się przez ich uzupełnienie. Woda z płukań międzyoperacyjnych jest wykorzystywana do płukania wstępnego, co pozwala zmniejszyć środki eksploatacyjne. Po płukaniu wstępnym tak zanieczyszczona woda jest kierowana bezpośrednio do ścieków.

W cenie urządzenia jest pompa zamykająca mycie w pętli gwarantująca ogromne oszczędności wody oraz środków chemicznych oraz bezpieczna pompa dozująca środki chemiczne.

Wydajności instalacji: 2 m3/h. Dostępne modele o wydajności do 40 m3/h.

Materiał wykonania instalacji:

AISI 304, AISI 316L lub inne na zapytanie

Standardy ciśnieniowe:

PN 10, PN 16.

Przesyłka kurierska od 17 zł
Płatności Płatności Płatności