Destiller

Zbiornik cylindryczno-stożkowy z płaszczem i izolacją do piwa

Cylindryczno-stożkowe zbiorniki fermentacyjne (CCT) to zbiorniki, w których zachodzi główna fermentacja alkoholowa. Zbiorniki zobacz pełny opis
OPIS

Cylindryczno-stożkowe zbiorniki fermentacyjne (CCT) to zbiorniki, w których zachodzi główna fermentacja alkoholowa. Zbiorniki izolowane z płaszczem chłodzącym na cylindrze oraz na stożku zbiornika. W większości przypadków zbiorniki te pracują pod ciśnieniem i dlatego są wyposażone w armaturę zabezpieczającą. W ich standardowym wyposażeniu znajduje się także głowica CIP oraz włazy umożliwiające dostęp do wnętrza zbiornika. Higieniczna konstrukcja pozwala na prowadzenie bezpiecznej fermentacji piwa bez ryzyka skażenia. Początkowo fermentacja przebiega burzliwie, wydzielając duże ilości dwutlenku węgla i ciepła. Za pomocą armatury zabezpieczającej, poziom dwutlenku węgla jest regulowany do wymaganej ilości. Płaszcze chłodzące służą do kontrolowania temperatury fermentacji piwa i utrzymywania jej na poziomie wymaganym przez piwowara. Specjalna konstrukcja stożkowa dna zbiornika pomaga zebrać pozostałości drożdży i oddzielić je od piwa.
W zależności od wydajności i potrzeb browaru, zbiornik CCT może być produkowany w różnych objętościach i rozmiarach, pod warunkiem zachowania głównej geometrii. Zbiorniki te można instalować wewnątrz i na zewnątrz budynków. Konstrukcja do montażu na zewnątrz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie w zewnętrznych warunkach atmosferycznych.

Dane techniczne:

Ciśnienie robocze: 3 bary
Temperatura pracy: -2°C +30°C
Wykończenie powierzchni wewnętrznej (chropowatość): Ra < 0,8 m

Dane projektowe płaszcza chłodzącego
Ciśnienie robocze: do 3 bar
Temperatura pracy: -10°C +30°C

Podstawowe wyposażenie:

  • Włazy górne/boczne
  • Ciśnieniowy i podciśnieniowy zawór bezpieczeństwa Rurociąg CIP/CO2 z manometrem i przepustnicą, głowica CIP, zawór zaślepiający
  • Kontrola temperatury
  • Płaszcze
  • Zawór do pobierania próbek
  • Zawórem motylkowy całkowitego spustu
  • zawór motylkowy do ściągania wina znad osadu
  • Izolacja poliuretanowa
  • Regulowane nogi

 

Volume Working Volume Overall diameter Total height
Vmax, hl V, hl Dext, mm Hmax, mm
13 10 1100 3100
21 16 1400 3200
25 20 1300 3850
32 25 1550 3650
38 31 1600 3900
51 40 1600 4650
63 50 1750 4800
74 60 2000 4600
80 70 2000 4850
100 80 2000 5600
120 100 2150 5800
158 126 2150 7050
195 156 2350 7200
251 201 2350 8700
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.