Destiller

Zbiornik do maceracji-fermentacji z pneumatycznym dociskiem punch down

Podczas fermentacji i maceracji ważne jest, aby zanurzać czapę bardzo delikatnie, nie uszkadzając pestek, ponieważ mogą one zobacz pełny opis
OPIS

Podczas fermentacji i maceracji ważne jest, aby zanurzać czapę bardzo delikatnie, nie uszkadzając pestek, ponieważ mogą one uwalniać garbniki, które są gorzkie. Pestki zawierają ponad 60% garbników. Usuwanie pestek z wytłoków podczas procesu maceracji i fermentacji może znacznie obniżyć uwalnianie gorzkich i niedojrzałych (zielonych) garbników do wina.

System usuwania pestek można zainstalować tylko w zbiornikach w kształcie stożka, które mają specjalną konstrukcję dna. Podczas procesu fermentacji pestki mają tendencję do gromadzenia się na dnie fermentatora. Dlatego na dnie znajduje się skrobak, który obraca się i wypycha pestki do pojemnika. Ilość pestek w pojemniku można monitorować za pomocą szkła obserwacyjnego. Po napełnieniu pojemnik można opróżnić za pomocą zaworu pneumatycznego. Skrobak i duże przesuwane drzwi są również pomocne przy usuwaniu skórek winogron ze zbiornika.

PIP

 

Ostatnio przeglądane
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.