Podczas fermentacji i maceracji ważne jest, aby zanurzać czapę bardzo delikatnie, nie uszkadzając pestek, ponieważ mogą one uwalniać garbniki, które są gorzkie. Pestki zawierają ponad 60% garbników. Usuwanie pestek z wytłoków podczas procesu maceracji i fermentacji może znacznie obniżyć uwalnianie gorzkich i niedojrzałych (zielonych) garbników do wina.
System usuwania pestek można zainstalować tylko w zbiornikach w kształcie stożka, które mają specjalną konstrukcję dna. Podczas procesu fermentacji pestki mają tendencję do gromadzenia się na dnie fermentatora. Dlatego na dnie znajduje się skrobak, który obraca się i wypycha pestki do pojemnika. Ilość pestek w pojemniku można monitorować za pomocą szkła obserwacyjnego. Po napełnieniu pojemnik można opróżnić za pomocą zaworu pneumatycznego. Skrobak i duże przesuwane drzwi są również pomocne przy usuwaniu skórek winogron ze zbiornika.
Powstałe w wyniku skrupulatnej selekcji najlepszego francuskiego dębu,

