Winifikator z tłoczkiem do zacieru służy do maceracji białych i czerwonych odmian winogron.
Pneumatyczny cylinder pomaga tłokowi zanurzyć nakrętkę (winogrona) w soku. Odbywa się to poza pomocą tłoka z dwiema klapami w ustalonych odstępach czasu. Zanurzenie jest powolne i delikatne przy niskim ciśnieniu mechanicznym, co zwiększa wydobycie koloru, aromatów i tanin ze skórek winogron.
Odstępy czasu zanurzenia można ustawić na elektrycznym panelu sterowania, możliwe jest również ręczne uruchomienie.
Podwójny płaszcz chłodzący umożliwia osiągnięcie i utrzymanie optymalnej temperatury zacieru podczas maceracji. Winifikator może również służyć jako naczynie do fermentacji i przechowywania wina.
Może być wyposażony w pompkę i zraszacz, co pozwala na wylewanie moszczu na zakrętkę.
Standardowe wyposażenie:
- Spawane nogi i regulowane
- Właz prostokątny 530x400 mm
- Wylot częściowy - zawór kulowy DN50
- Wylot dolny – zawór kulowy DN65
- 2 x płaszcz chłodzący
- 2 × złączka ½” do czynnika chłodzącego/grzewczego
- termometr analogowy, osłona termometryczna (z tyłu)
- 2 × przyłącze gazu obojętnego ½”
- Próbnik DN15
- Właz górny Ø385 mm + zawór odpowietrzający DN50
- Wsparcie drabiny
- Siłownik pneumatyczny
- Tłok nurnikowy
- Szafa sterownicza
Dodatkowe wyposażenie:
- Pompka Ebara lub Liverani EP Minor
- Armatura do pompy
- Zraszacz z rurą
- Nakrętka zaślepiająca DN50
- Uchwyty do podnoszenia
- Tabliczka znamionowa ze stali nierdzewnej
- Pochyłe dno 8%
- Wskaźnik poziomu
- Zawory – DN, WG, garola, TC, Macon itd.
- Mocowanie do mieszadła
- Dodatkowy właz owalny lub prostokątny
Przesyłka kurierska | od 27 zł |