Planując zakup zbiorników o dużej pojemności należy zastanowić się wcześniej, jak te zbiorniki będą myte. Utrzymanie czystości zbiorników ma kluczowe znaczenie technologiczne. Jest kilka sposobów utrzymania czystości zbiorników, powszechnie stosowanych w produkcji np. wina, cydru, soków itd. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest wyposażenie zbiorników w tzw. głowice myjące, które montowane są w ich denniach górnych. Mobilna stacja CIP (Cleaning in Place) dostracza do głowicy myjącej zbiornika odpowiednio wcześniej przygotowane roztwory myjące pod odpowiednim cisnieniem i w odpowiedniej temperaturze. Następnie medium myjące jest dokładnie rozpryskiwane pod dużym ciśnieniem w zakresie 360 stopni. Proces może być kilkukrotnie powtarzany. Na koniec procesu zbiorniki są intesywanie płukane.
Jeśli Twoje zbiorniki nie zostały wyposażone w głowice myjące lub nie dysponujesz stacją CIP, to rozwiązaniem mogą być niezależne, mobilne głowice myjące wysokiego ciśnienia wprowadzane do zbiorników wyłącznie na czas ich mycia, Szwajcarskiej firmy MOOG Cleaning Systems.