Destiller

Bioreaktor, fermentor (generator octu, vinegator) do produkcji najwyższej jakości octu 50, 100, 300 oraz 600 litrów

Łatwa produkcja octu najwyższej jakości w ciągu kilku dni z wykorzystaniem najnowszych technologii. Dzięki prezentowanemu zobacz pełny opis
OPIS

Łatwa produkcja octu najwyższej jakości w ciągu kilku dni z wykorzystaniem najnowszych technologii.

Dzięki prezentowanemu urządzeniu produkcja octu jest bardzo prosta i w pełni automatyczna. Proces produkcji przebiega w bioreaktorze (generatorze octu, fermentorze), w którym zapewnione jest ciągłe napowietrzanie brzeczki oraz kontrola temperatury. Do produkcji wyśmienitego octu możemy użyć wina, moszczów owocowych, w szczególności jabłkowego oraz piwa gorszego gatunku. Ocet powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. 

Rozróżniamy ocet spirytusowy - powstający w wyniku fermentacji spirytusu (po rozcieńczeniu do odpowiedniego stężenia), oraz ocet winny - powstający w wyniku fermentacji wina. Ocet winny – w zależności od tego, z jakiego powstał wina – może być biały lub czerwony. Bardzo znany jest ocet balsamiczny produkowany w okolicach Modeny we Włoszech, o wyjątkowo intensywnym winnym zapachu i łagodnym smaku. Często stosuje się octy produkowane z win i moszczów owocowych (np. ocet jabłkowy), zachowujące do pewnego stopnia smak, a zwłaszcza zapach owoców, cenne zwłaszcza jako przyprawa do sałatek i surówek.

Zalety urządzenia:

  • Fermentacja odbywa się w ciągu bardzo krótkiego czasu,
  • Wykonane w całości ze stali nierdzewnej,
  • Kontrola temperatury, wymiennik ciepła w kształcie wężownicy,
  • Bardzo wydajny areator brzeczki,
  • Dostępne pojemności: 50, 100, 300 oraz 600 litrów.

Fermentory, bioreaktory SF50 / SF100 / SF300 / SF600 do produkcji octów najwyższej jakości oraz zastosowań laboratoryjnych

Urządzenie przeznaczone jest do produkcji octu o kwasowości do 15%. 

W zależności od pojemności zbiornika fermentor posiada następujące roczne wydajności (zakładając 10% kwasowości octu):
SF50 - do 8 000 litrów,
SF100 - do 16.000 litrów,
SF300 - do 47.000 litrów,
SF600 - do 94.000 litrów.

Półokresowy proces produkcji octu owocowego / alkoholowego to proces fermentacji podczas którego 1/3 cieczy fermentowanej jest odprowadzana po osiągnięciu resztkowej zawartości alkoholu ~ 0,3% i zastępowana kolejną porcją wina, moszczu.

Stężenie alkoholu może być mierzone online przez system on-line ALCOCONTROL (opcja dodatkowo płatna).

Chłodzenie:
Ponieważ fermentacja octwowa jest procesem egzotermicznym, jednym z elementów procesu jest chłodzenie. Do prawidłowego działania urządzenia niezbędny jest wytwornica wody lodowej (chiller) o wydajności (mocy chłodniczej):

SF50 - 0,5 kW
SF100 - 0,9 kW
SF300 - 2,8 kW
SF600 - 4,7 kW

Uwaga: Chiller nie wchodzi w zakres dostawy. 

Materiał  wykonania zbiornika: stal nierdzewna AISI 304

Wymiary: 
SF50
Średnica: 340 mm
Wysokość: około. 1070 mm
Pojemność robocza: 50 litrów
Pojemność całkowita: 70 litrów

SF100:
Średnica: 430 mm
Wysokość: około. 1.310 mm
Pojemność robocza: 100 litrów
Pojemność całkowita: 140 litrów

SF300:
Średnica: 640 mm
Wysokość: około. 1.840 mm
Pojemność robocza : 300 litrów
Pojemność całkowita: 430 litrów

SF600:
Średnica: 850 mm
Wysokość: około. 2000 mm
Pojemność robocza: 600 litrów
Pojemność całkowita: 860 litrów

Wężownica chłodząca: materiał ze stali nierdzewnej AISI 316Ti / AISI 316L.
Maksymalna temperatura wody chłodzącej na wejściu do fermentora max. 15 ° C.

Aerator o wysokiej wydajności

areator

Transfer i dystrybucja tlenu są najważniejszymi czynnikami w procesie fermentacji octu. Intensywne wymieszanie powietrza, alkoholu, wody i składników odżywczych oraz równomierne rozprowadzenie tej mieszanki w całej objętości roboczej fermentora to podstawowe zasady nowoczesnej i wydajnej produkcji octu.  Dopływ i dystrybucja tlenu opiera się na starannie zaprojektowanej architekturze aeratora, składającej się z hydrodynamicznie zoptymalizowanej budowy wirnika. Celem jest wprowadzenie jak największej ilości małych pęcherzyków powietrza do fermentora, a tym samym doprowadzenie do perfekcji napowietrzania oraz równomiernego rozprowadzenia mieszanki. 

Moc silnika areatora: 

SF50 / SF100: 0,18 kW, 1450 obr / min
SF300: 0,38 kW, 1450 obr / min
SF600: 0,75 kW, 1450 obr / min

Aparatura kontrolno-pomiarowa fermentora - szafka sterownicza ze stali nierdzewnej ze sterownikiem PLC SIEMENS, panelem dotykowym i oprogramowaniem CETO-SEMI do procesu Semi-Batch.  Obsługa oprogramowania poza pomocą panelu dotykowego jest kompleksowa i prosta, dzięki czemu można ją skutecznie opanować w bardzo krótkim czasie.

W czasie pracy fermentora na panelu PLC wyświetlane są informacje:
 Temperatura
 stężenie alkoholu (z ALCOCONTROL)
 Poziom napełnienia
 Status procesu (faza fermentacji)
 Szybkość rozkładu alkoholu (alkohol% / h z ALCOCONTROL)

Następujące funkcje są kontrolowane przez PLC:
 Kontrola temperatury
 Cykl fermentacji
 Komunikaty o błędach

W pełni zautomatyzowana kontrola procesu fermentacji octowej w połączeniu wyłącznie z systemem Alcocontrol.

Video
Video

 

 

Do tego produktu polecamy
Ostatnio przeglądane
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
dyplomowany Enolog, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.