Destiller

BrennZyme Nitro Plus 2L

Producent:
Enzym - kwaśna grzybowa proteaza do rozkładu białka w zacierach. BrennZyme Nitro Plus 2L to proteaza (enzym rozkładający białko) zobacz pełny opis
OPIS

Enzym - kwaśna grzybowa proteaza do rozkładu białka w zacierach.

BrennZyme Nitro Plus 2L to proteaza (enzym rozkładający białko) pracujący w kwaśnym pH typowym dla warunków fermentacji. Enzym hydrolizuje białka różnego pochodzenia rozcinając je na małe fragmenty, będące źródłem łatwo przyswajalnego azotu dla drożdży. Niedobór azotu jest częstym czynnikiem ograniczającym wzrost drożdży oraz intensywność fermentacji, tak więc aminokwasy powstające w wyniku działania enzymu poprawiając wyżywienie drożdży zwiększają intensywność fermentacji. Ponadto uwalniając skompleksowaną z białkiem skrobię enzym zwiększa wydajność produkcji alkoholu. Enzym produkowany jest metodą kontrolowanej fermentacji z wyselekcjonowanego szczepu Aspergillus Niger. Produkt spełnia wymagania jakościowe określone przez FAO/WHO oraz FCC dla enzymów spożywczych.

Wskazówki do stosowania enzymu: Temperatura pracy 30oC – 50oC, enzym zachowuje aktywność do 60oC Optymalna 40oC – 47oC Optymalne pH: 3,0 – 3,7 Zakres pracy: 2,5 – 5,0.

Sugerowane dozowanie: 70 – 150 gr/t surowca skrobiowego.

Optymalne dozowanie zapewniające osiągnięcie oczekiwanych efektów zależy od szeregu czynników (typu surowca, procesu, pH, temperatury, momentu dozowania enzymu, wyjściowego niedoboru azotu, zawartości białka w zacierze) i powinno być określone na podstawie prób i testów.  

Brenzym Nitro

Właściwości i wskazówki użycia:

BrennZyme Nitro Plus 2L może być dodawany do zacieru w czasie zacierania gdy temperatura spadnie poniżej 55oC. Dokładne wymieszanie zawartości kadzi zacierowej gwarantuje równe rozprowadzenie enzymu w całym zacierze, co jest jednym z czynników warunkujących skuteczne działanie produktu (ważne zwłaszcza przy pracy z niskimi dawkami). Enzym może być dodawany również bezpośrednio do zbiornika fermentacyjnego, ale należy bezwzględnie zadbać o dokładne jego wymieszanie z całą zawartością zbiornika. Enzym jest najbardziej aktywny w kadzi zacierowej (z uwagi na podwyższoną temperaturę), ale działa skutecznie w czasie całego procesu fermentacji.

Korzyści ze stosowania BrennZyme Nitro Plus 2L - zwiększenie intensywności fermentacji z uwagi na lepsze odżywienie drożdży - skrócony czas odfermentowania co skutkuje zwiększeniem wydajności linii produkcyjnej - poprawa odżywienia poprzez produkcje łatwo przyswajalnego azotu w formie aminokwasów, peptydów oraz azotu aminowego - hydroliza białek skompleksowanych ze skrobią (zwłaszcza w zarodku ziarna) co skutkuje uwolnieniem „trudnej” skrobi i jej upłynnieniem i scukrzeniem. Przekłada się to na dodatkowy uzysk alkoholu. - redukcja piany pochodzenia białkowego (pienienie fermentorów) - enzym pracuje w zakresie kwasowości odpowiadającej typowemu procesowi fermentacji – nie ma potrzeby kontroli i korekty pH - enzym szczególnie polecany do technologii zimnego zacierania – częściowo jest w stanie zrekompensować straty wynikające z niedokładnego mielenia surowca - enzym umożliwia osiągnięcie wyższych koncentracji etanolu w fermentującym zacierze w porównaniu z zacierem scukrzanym tylko glukoamylazą, bez dodatkowego wzbogacenia w azot. Dodatkowe informacje BrennZyme Nitro Plus 2L ma postać ciemnej cieczy ze specyficznym pofermentacyjnym zapachem i ciężarem właściwym 1,10 - 1,25g/ml. Przechowywanie: BrennZyme Nitro Plus 2L powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych w oryginalnych i zamkniętych opakowaniach. Należy unikać składowania enzymu w podwyższonej temperaturze.
 

Opakowania: 25 kg PE kanistry, inne opakowania dostępne na specjalne zamówienie. 

Inne produkty tego producenta
Nie wiesz jaki produkt
wybrać?
POMOC
Skontaktuj się już teraz!
Nasz ekspert podpowie, doradzi!
Konsultant
Seweryn Fabijaniak
ekspert w zakresie technologii produkcji win, soków, miodów pitnych, cydrów oraz wielu innych napojów. Doświadczony doradca w dziedzinie planowania, projektowania i umaszynawiania szeroko rozumianych przetwórni owoców i warzyw.