Płatki dębowe e.Bois® są wykorzystywane do optymalizacji właściwości organoleptycznych wina i poprawy jego garbnikowej struktury. Wspomagają również stabilizację koloru wina. Chipsy dębowe e.Bois® idealnie nadają się również do dojrzewania wina w beczkach.
Dawkowanie
Płatki dębowe e.Bois® można dodawać do pulpy, moszczu lub wina w dowolnym momencie. Czas kontaktu może wahać się od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od rodzaju wina, użytych chipsów. Ocena organoleptyczna powinna być ciągła. W zależności od pożądanych właściwości organoleptycznych winadozowanie płatków dębowych powinno zawierać się między 50 a 500 g/100 l przy standardowym czasie kontaktu 5 – 30 dni.
Pochodzenie płatków dębowych e.Bois®
Płatki dębowe e.Bois® są produkowane z dębu amerykańskiego lub francuskiego. Preferowane są wolno rosnące dęby z chłodnego klimatu. Uzyskane płatki dębowe e.Bois® z dębu amerykańskiego są zwykle opisywane jako aromatyczne/owocowe i z wyraźnym aromatem wanilii.
Drożdże hybrydowe tolerujące alkohol, o egzotycznych aromatach Oenoferm® X-tiol to wolne od GMO hybrydowe drożdże wyselekcjonowane
Organiczna guma arabska o certyfikowanej jakości.
Guma arabska (E 414) to naturalny produkt otrzymywany z suszonego soku akacji seyal. W winie
MostRein® PORE-TEC to granulat z węglem aktywowanym bentonitem do profilaktycznej, starannej obróbki rozgniecionych
Specjalnie wyselekcjonowane, czyste, suche drożdże do uzyskania profilu aromatu odmianowych wysokogatunkowych win Riesling. Szczep drożdży E 68/73
Tannivin® Elevage to wysokiej jakości tanina na bazie dębu, quebracho
Trenolin® ProStab działa na termolabilne chitynazy i białka taumatynopodobne, które odgrywają
Kwas fumarowy hamuje rozwój bakterii. Przenikanie przez błonę komórkową bakterii kwasu mlekowego zmniejsza
Innowacyjna bioprotekcja przed niepożądanymi działaniami mikrobiologicznymi. Wczesne zastosowanie Oenoferm® MProtect skutecznie