Produkcja win musujących metodą Charmat Martinotti zasadniczo różni się od metody tradycyjnej. Tak zwana metoda Charmat jest szybsza i tańsza. Przyspieszenie produkcji i obniżenie kosztów produkcji następuje dzięki temu, że fermentacja wtórna odbywa się w dużym zbiorniku ze stali nierdzewnej (tzw. autoklawie), który jest dostosowany do pracy pod duży ciśnieniem. Wino wzbogacone CO2 jest filtrowane, butelkowane również pod ciśnieniem. Wina produkowane w ten sposób charakteryzują się lekkością i bardziej owocowym smakiem niż wina produkowane metodą klasyczną. Na przykład włoskie Prosecco produkowana jest metodą Charmat.
Zbiorniki ciśnieniowe są testowane i certyfikowane zgodnie z normami PED dla ciśnienia roboczego 6,0 bar i ciśnienia próbnego 9,0 bar.
- Reform B 5000 l/h
- Reform B 10000 l/h
sensor
- Stojak do modeli: Maltman 55 + 75
- Stojak do modelu: Maltman 110, 150
- Stojak do modeli: Maltman 220, 400, 550
- Stojak do modeli: Maltman 750, 1100
- 500 litrów
- 550 litrów
- 600 litrów
- 650 litrów
- 700 litrów
- 750 litrów
- 800 litrów
- 900 litrów
- 1000 litrów